De voordelen van Big Brother In dit fantastische stuk in Aeon Magazine stelt futuroloog Stuart Amstrong zich voor hoe de wereld eruit zou zien in tijden van totale mass surveillance. In plaats van in te gaan op de negatieve en enge kanten, bedenkt hij wat de voordelen zouden zijn van een wereld waarin iedereen constant in de gaten gehouden wordt. Het blijft klinken als een nachtmerrie, maar dan met lichtpuntjes: een spectaculaire afname van criminaliteit, de terugdringing van pandemieën en terrorisme, een onderzoekswalhalla voor wetenschappers én het einde van de wachtrij voor de kassa.

- Lynn Berger
Life in the Fishbowl (2.300 woorden)

 

Interview met Glenn Greenwald We leven al in de wereld die Stuart Armstong beschrijft, meent Glenn Greenwald. ‘Als we niet oppassen,’ zegt hij in dit intrigerende interview met Floor Boon in NRC Handelsblad, ‘wordt internet het gereedschap waarmee niet alleen communicatie, maar ook keuzes, gedachtes en gedragspatronen van mensen worden opgeslagen door degenen die macht over ons uitoefenen.’ Greenwald, die bijna wekelijks nieuwe informatie over de National Security Agency (NSA) onthult, doet meer uitspraken die tot nadenken stemmen. Hij gelooft niet in de ‘zogenaamde objectiviteit’ van journalistiek, zegt hij. ‘De belangrijkste rol van de journalist is ervan uit te gaan dat wat machthebbers zeggen niet waar is.’

- Maurits Martijn
Alle goede journalistiek is activisme (2.400 woorden)
De machtige beveiligingslobby in Brussel De Europese defensie- en beveiligingsindustrie is een miljardenbusiness. Uit dit uitstekende onderzoek van de Deens-Amerikaanse journalist Nikolaj Nielsen blijkt dat die industrie grote invloed heeft op wetgeving en beleid in Europa. Die invloed loopt via de European Organisation for Security (EOS). In die ‘non-profit’ club zijn tientallen bedrijven verenigd, waaronder wapengiganten, zoals EADS. EOS blijkt korte lijntjes te hebben met de Europese Commissie en het Europarlement en een flinke vinger in de pap bij onder meer de vorming van het beleid over het Europese bewakingssysteem op zee dat moet zorgen dat er geen ongewenste immigranten Europa binnendringen.

- Tomas Vanheste
Security industry is shaping EU legislation (1.200 woorden)

  

Waarom Belgische kinderen wel lezen (en Nederlandse niet) Het stuk ging al flink rond op Twitter en Facebook, maar daarom niet minder aanbevelenswaardig: in Vrij Nederland vertelt kinderboekenjournalist Joukje Akvelt waarom Belgische kinderen wel lezen en Nederlandse kinderen niet. De strekking: hier is de kinderboekenwereld verworden tot commercieel circus waarin vermaak en verkoopbaarheid centraal staan, bij onze zuiderburen draait het nog echt om de waarde van literatuur. Een aanrader, zeker voor ouders.

- Ernst-Jan Pfauth
Waarom Belgische kinderen wél lezen (2.300 woorden)

 

Tien stille wereldtrends De wereld verandert sneller dan ooit, maar hebben we dat wel door? De Amerikaanse wetenschapper Noah Smith schrijft voor het tijdschrift The Atlantic over de tien belangrijkste en stille trends in de wereldwijde economie. Ooit was zonne-energie een geldverslindende hobby, nu staat het op het punt concurrerend te worden op grote schaal. Lange tijd explodeerde de beroepsbevolking van China, nu zakt hij ineen. Was een diploma in het hoger onderwijs eens een fortuin waard, nu is er sprake van diploma-inflatie. Hadden we het een paar jaar geleden nog over de razendsnelle opkomst van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China), nu is China de laatste ‘BRIC in the wall’.

- Rutger Bregman
The 10 Stealth Economic Trends That Rule the World Today (1.400 woorden)