over CyanogenMod maakte vorige week veel los. Ik kreeg veel tips en verzoeken over andere besturingssystemen voor de smartphone die de gebruiker meer controle geven. Op veler verzoek zet ik er daarom een paar op een rij.

Het is een wat willekeurige lijst, omdat ik soms een besturingssysteem belicht en soms een complete telefoon, inclusief hardware. Ik wil nog even benadrukken dat ik de programma’s en smartphones niet zelf heb getest en dus geen aanbeveling doe. Zie dit artikel als een beginpunt als je op zoek bent naar een alternatief voor je huidige Android-smartphone of iPhone. Mocht je ervaring hebben met een van de genoemde systemen of telefoons, deel je bevindingen dan in de reactieruimte.

CarbonROM, Gummy, Paranoid Android, AOKP, etc. etc.

CyanogenMod behoort tot een grote familie van zogenoemde ROM’s (besturingssystemen) die allemaal hun eigen gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers hebben. Het zijn er teveel om hier allemaal op te noemen en niet allemaal zijn ze even relevant. vind je een uitgebreide lijst.

OnePlus One

Een smartphone waar een aantal lezers zeer tevreden over is, is Deze smartphone wordt standaard geleverd met CyanogenMod. Ik heb een paar recensies bekeken en eigenlijk zijn ze allemaal zeer positief. De software laat veel ruimte voor controle van de gebruiker. Het ontwerp is aantrekkelijk en de prestaties zijn ook goed.

YouTube
Een review van de Oneplus One.

Blackphone

Als je veel waarde hecht aan privacy, dan is de misschien iets voor jou. Deze smartphone is ontwikkeld naar aanleiding van de onthullingen van Edward Snowden. Het doel is om de meest veilige smartphone te maken die er is. Als ik de recensies zo bezie, moet je niet rekenen op het meest geavanceerde en gebruiksvriendelijke toestel. En het blijft de vraag of je NSA-proof bent. Er worden toch nog wat veiligheidsproblemen gevonden.

YouTube
Een review van de Blackphone door Pocketnow.

Indie Phone

De is nog in ontwikkeling. De makers willen een compleet open source smartphone maken die er ook nog eens goed uit ziet. Het doel is om te ontsnappen aan de datavergaring van de grote technologiebedrijven, om een product te maken dat de vrijheid en rechten van de gebruiker volledig respecteert. De voorman van de Indie Phone, Aral Balkan, is een begenadigd spreker. In onderstaand filmpje licht hij de filosofie van Indie Phone toe.

YouTube
Aral Balkan doet de filosofie achter de Indie Phone uit de doeken op de RSA Conference.

Jolla

is een Finse smartphone, gebouwd op de puinhopen van Nokia. Jolla heeft ook een eigen besturingssysteem, Sailfish OS, dat ook Android apps kan draaien. De smartphone is ‘rooted’, wat betekent dat je zelf kan bepalen wat je er allemaal op zet.

YouTube
Een bespreking van Jolla.

Fairphone

belooft een ethisch verantwoord toestel te zijn. De materialen komen bijvoorbeeld uit mijnen in gebieden waar geen conflicten zijn. Er wordt gelet op milieu en arbeidsomstandigheden.Een deel van de verkoopprijs gaat naar een goed doel. En het besturingssysteem is niet zo dichtgetimmerd als bij de fabrieksversies van Android en de iPhone.

YouTube
Bekijk eventueel deze nogal matig gemaakte recensie.

Ubuntu Phone

De is in eerste instantie een nieuw besturingssysteem, gebouwd op de Linux distributie Ubuntu (waar servers en desktops op draaien). Het is de bedoeling dat Ubuntu ook een eigen smartphone gaat produceren, maar dat project verloopt niet heel soepel. Over de versies die tot nu toe zijn verschenen, zijn de recensenten die ik heb gezien lyrisch.

YouTube
Een van de lyrische recensies zie je hier.

Kali Linux

Als je van mening bent dat de aanval de beste verdediging is, kun je het besturingssysteem (van Kali Linux) installeren. Hiermee krijg je een kant-en-klaar softwarepakket waarmee je kunt hacken. NetHunter is totaal niet geschikt voor dagelijks gebruik of als serieuze vervanging van Android, maar ik vind het een interessant initiatief. Vandaar dat ik ’m er even bijzet.

Vimeo
Hoe je met een Kali Linux een aanval kunt uitvoeren.

Met dit programma word je weer baas over je eigen smartphone Het eerste deel van de serie Red ’t Web gaat over een alternatief besturingssysteem voor Android: CyanogenMod. Lees verder Zeven manieren om je smartphone beter te beveiligen In deze update zeven praktische tips hoe je je persoonlijke gegevens op je telefoon beter kunt beschermen. Oplopend van makkelijk naar ingewikkeld. Heb je zelf ook tips? Deel die dan vooral! Lees verder Wie het internet wil redden, kan niet om deze voorwaarden heen We schrijven regelmatig over privacy en surveillance. Dit zijn niet altijd de meest opwekkende verhalen. Daarom begonnen we onlangs een zoektocht naar oplossingen: hoe redden we het web? Vandaag zet gastcorrespondent Douwe Schmidt de voorwaarden op een rij waaraan een oplossing moet voldoen. Lees verder

Foto Credit: Flickr CC /