Chris Oomen is sinds 1986 de hoogste baas bij DSW, een middelgrote zorgverzekeraar. ‘De grootste van de kleintjes,’ wordt hij wel genoemd. Vanuit die positie fungeert hij als luis in de pels van de grote zorgverzekeraars in Nederland. Deze week kiest hij frontaal de aanval. Oomen wil de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, geleid door André Rouvoet, aanklagen wegens kartelvorming. De reden? Oomen krijgt sinds kort geen inzage meer in de stukken van het bestuur. Het is duidelijk: Rouvoet is hem liever kwijt dan rijk.

Oomens strijd is begonnen met het debat over De DSW-baas is verklaard tegenstander van de voorgenomen inperking daarvan. Hij publiceerde vorig jaar in De Telegraaf een ‘De keuzevrijheid van de verzekerde is de basis van ons zorgstelsel,’ betoogt hij. En van de bezuinigingen die gepaard moeten gaan met inperking van de vrije artsenkeuze, zal weinig terechtkomen. De zorg zal alleen maar duurder worden, denkt Oomen.

Oomen heeft te kennen gegeven dat hij de brancheorganisatie, geleid door André Rouvoet, zal aanklagen wegens kartelvorming

Daar komt bij dat de brancheorganisatie in zijn ogen geen eerlijk spel speelt: naar buiten toe zeggen ze de beperking van de keuzemogelijkheid nodig te hebben om te kunnen besparen. Maar uit interne stukken blijkt daar volgens Oomen helemaal geen sprake van te zijn. Daarom heeft hij een aantal van die documenten doorgespeeld aan leden van de Eerste Kamer. Dat wordt hem door Rouvoet niet in dank afgenomen.

Maar Oomen heeft meer pijlen op zijn boog. De vrijemarktwerking lijkt in zijn branche averechts te werken. Er zijn nog vier grote spelers over, die 90 procent van de markt in handen hebben. Volgens Oomen spelen zij onder een hoedje. Bovendien doen alle verzekeraars (behalve zijn eigen maatschappij) aan risicoselectie en collectiviteitskorting. Oomen gruwelt ervan, omdat daarmee getornd wordt aan de basis van het zorgstelsel: dezelfde betaalbare verzekering voor iedereen.

Zelf is Oomen rijk geworden door zijn kennis van zaken op financieel gebied. Hij wist al alles van derivaten toen de banken daar nog nooit van gehoord hadden. Hij noemt het zijn hobby. Een lucratieve vrijetijdsbesteding ook: met verschillende bedrijven, zoals Optiver, heeft hij naar verluidt een vermogen vergaard van ongeveer 165 miljoen euro. Op de Quote 500 neemt hij de 191ste plaats in. Oomen – Maseratirijder – staat erom bekend zijn jaarsalaris (125.000 euro) te verdelen onder zijn werknemers. In december heeft hij het geschonken aan de Voedselbank.

Maar zijn vermogen betekent in de eerste plaats onafhankelijkheid. Het stelt hem in staat zijn eigen geluid te laten horen. En hij is voor de duvel niet bang. Rouvoet is voorlopig nog niet van hem af.

De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Chris Oomen
SoundCloud
Interview

Luister je liever via de Apple Podcasts-app? Abonneer je dan via iTunes op de interviews van Lex Bohlmeijer. Dan verschijnen ze elke keer automatisch in je Podcastsapp. Klik hier om je op Lex te abonneren Podcast: Drie manieren om de gezondheidszorg beter én goedkoper te maken Hoe moet dat nu met onze gezondheidszorg de komende jaren? De kwaliteit is ondermaats en de kosten rijzen de pan uit, hoor je vaak. Voormalig hoogleraar Guus Schrijvers laat een ander geluid horen. ‘De Nederlandse gezondheidszorg doet het goed,’ schrijft hij in zijn nieuwe boek. En: het kan nog beter. Beluister hier het interview