De afgelopen tijd sprak ik – mede naar aanleiding van jullie tips – in garages, kelders en woonkamers met pioniers op het gebied van Mensen die hun baan opzegden om zich te wijden aan het creëren van virtuele werelden (waarover volgende week meer).

Het zal nog even duren voordat iedereen een VR-headset in huis heeft – sceptici betwijfelen zelfs of dat ooit gebeurt. Maar sinds Samsung en Oculus de op de markt brachten, lijkt er een stroomversnelling in gang gezet. Apple patenteerde vorige week een ontwerp voor een VR-headset en Facebook (eigenaar van Oculus) kondigde aan met VR-apps te komen.

Ondertussen wordt in de schatkamers van miljardenbedrijven, maar ook op zolderkamertjes over de hele wereld gewerkt aan dingen die je kunt bekijken met de brillen – films, spellen en ervaringen (zoals VR-mensen dat graag noemen). Content is nu nog schaars, maar dat zal niet lang duren.

Voor wie nog niet door zo’n bril gekeken heeft, blijft VR nogal abstract. Je moet het met eigen ogen zien, zegt ongeveer iedere expert die ik erover spreek.

De resolutie is nog laag, maar de Google Cardboard geeft een indrukwekkend idee van de mogelijkheden van VR

Naast Samsung maakte ook Google het mogelijk om thuis VR te proberen. De een archaïsch uitziend kijkdoosje dat doet denken aan de eerste stereoscopen, je gewoon online. Je zet hem zelf in elkaar om er vervolgens je telefoon in te steken waarop je een aantal VR-apps kunt downloaden.

De resolutie is nog laag omdat je een telefoonscherm gebruikt, het voelt nog een beetje houtje-touwtje (wat wil je ook, het is een kartonnen doos), maar de Google Cardboard geeft een indrukwekkend idee van de mogelijkheden van VR.

Het ding werkt het beste met Android-telefoons, die zijn groter (waardoor je de randen van het scherm niet ziet) en er is meer content voor. Maar ook voor iOS zijn er apps te downloaden. Het is wel goed zoeken. Daarom hieronder vier voorbeelden van mooie, gratis content en waar je die kunt vinden.

1. Journalistiek, films en VR

VRSE is een platform voor VR-ervaringen. Met de app kun je korte films downloaden en bekijken met Google Cardboard. Onder de makers regisseur die in samenwerking met Vice een driedimensionale reportage maakte van een straatprotest in New York. Je bevindt je midden tussen de schreeuwende demonstranten op Washington Square. Een korte docu over een vluchtelingenkamp in Syrië geeft VRSE een indruk van wat de technologie kan gaan betekenen voor de journalistiek.

is gratis beschikbaar voor smartphones met iOS en Android.

2. Concerten en VR

Het bedrijf Jaunt, van de Nederlandse Arthur van Hoff, is producent van ‘cinematische VR.’ Op de site zijn concertregistraties te downloaden van Paul McCartney en Jack White, waarin je je op het podium, naast de artiest bevindt; maar ook een horrorvideo en een interactief oorlogsscenario.

De content van is beschikbaar voor smartphones met Android (wanneer je Google Cardboard gebruikt)

3. Reclame en VR

Het is en blijft een autoreclame, maar de Volvo Reality-app is topentertainment. Je rijdt in een glimmende XC90 door een herfstig berglandschap; door het dakraam zie je de gele boomtoppen, achter je het interieur van de auto. Je overnacht aan een meer, onder de sterrenhemel, die je aan alle kanten om je heen ziet.

Binnenkort komt Volvo met volgende ‘episodes’, waarin je onder andere ritjes door een sneeuwlandschap en door een stad kan maken.

De is gratis te downloaden voor smartphones met iOS en Android.

4. De achtbaan en VR

Tot slot, een app die niet voor zwakke magen is. Dive City Rollercoaster plaatst je namelijk in het voorste karretje van een achtbaan. De visuals zijn niet om over naar huis te schrijven, het gevoel wel.

De is verkrijgbaar voor smartphones met iOS en Android.

Virtual reality wordt eindelijk werkelijkheid. Wat nu? Van de Oculus Riftbril is sinds vorige week een betaalbare versie te koop. Breekt daarmee een nieuw tijdperk aan voor games, films, porno en sociale media? Of zal het toch zo’n vaart niet lopen? De komende tijd wil ik die vraag onderzoeken. Jullie kennis, nieuwsgierigheid, argwaan en verwachtingen kan ik daarbij goed gebruiken. Lees het verhaal hier terug De wereld is niet langer plat (voor mensen met een lui oog) Na eeuwen van spelen met manieren om tweedimensionale plaatjes de suggestie van diepte te geven, is het nu menens. Mensen met een lui oog, die in een platte wereld leven, kunnen met nieuwe 3D-illusietechnieken daadwerkelijk diepte leren zien. Ook volwassenen, die altijd te horen hebben gekregen dat dat onmogelijk is. Lees hier over de nieuwe illusietechnieken