En toen was daar ineens Thomas Piketty. Zijn boek Le capital au XXIe siècle (Kapitaal in de 21ste eeuw) sloeg in als een bom. Het zette een belangrijk thema opnieuw op de agenda: ongelijkheid. Hij had een sterke stelling (de vermogensongelijkheid neemt toe in de wereld) en onderbouwde die met een indrukwekkende hoeveelheid data. Daar kon niemand omheen.

Wie denkt dat Piketty uniek is, moet eens kijken naar het werk van de Utrechtse hoogleraar Jan Luiten van Zanden

Maar wie denkt dat Piketty uniek is, moet eens kijken naar het werk van de Utrechtse hoogleraar In samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis heeft hij een imposante internationale database ingericht met lonen, prijzen en andere economische gegevens. Een database die gebruikt kan worden om inzicht te krijgen in belangrijke vraagstukken.

Om een voorbeeld te geven: hoe kan het dat China rond 1.000 na Christus het centrum van de wereld in de eeuwen erna zo hard achteruit holde, terwijl Nederland het rijkste land ter wereld werd?

Over die laatste vraag schreef Luiten van Zanden samen met hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis Maarten Prak een fraai boek: Wat blijkt? De inrichting van de samenleving speelt een cruciale rol.

De manier waarop de macht van oudsher werd verdeeld, heeft mede geleid tot het eclatante succes van Nederland. En ook hierin is Luiten van Zanden verwant aan zijn beroemde Franse collega: hij is ervan overtuigd dat grote ongelijkheid een stagnerende invloed heeft op de economische groei.

Tijd voor een gesprek dus met deze internationaal gewaardeerde Nederlandse wetenschapper. Zijn blik mag dan op het verleden zijn gericht, dat verleden bevat de meest waardevolle lessen voor de toekomst.

De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Jan Luiten van Zanden
SoundCloud
Interview

Podcast: Volgens deze dwarse VVD’er moeten we ophouden met sparen Robin Fransman gaat in zijn boek Sparen is geen deugd op zoek naar de oorzaken van de crisis. Zijn analyse is scherp en uitdagend. En hij heeft voldoende oplossingen in petto. Een verrassend geluid van een dwarse liberaal, in het weekend waarin de VVD zijn najaarscongres houdt. Luister het interview hier terug De best geïnformeerde econoom van Nederland komt niet op tv Robert Went zit nooit in talkshows en heeft geen column in een landelijke krant. Toch is de econoom wereldberoemd onder vakgenoten. En op Twitter is hij een onmisbare bron voor iedereen die geïnteresseerd is economie. Een interview met deze gids van de economische elite over de toekomst en zijn idealen. Luister hier het interview terug Economen zien door hun economenbril de realiteit niet meer Veel theorieën die economen aangeleerd krijgen tijdens hun opleiding zijn gebaseerd op allerlei aannamen die in de praktijk helemaal niet blijken op te gaan. Een groep studenten is dat nu beu: ‘De echte wereld moet terug in de klas,’ vinden zij. Ze hebben volledig gelijk. Lees hier de column terug Luister je liever via de Apple Podcasts-app? Abonneer je dan via iTunes op de interviews van Lex Bohlmeijer. Dan verschijnen ze elke keer automatisch in je Podcastsapp. Klik hier om je op Lex te abonneren