Online publiceren is anders dan schrijven voor papier. Je hebt als journalist geen ‘gaten’ op de pagina te vullen, je kunt dossiers opbouwen van stukken die met elkaar samenhangen en, niet onbelangrijk, je kunt in gesprek treden met lezers en experts onder je artikel.

Toch hebben we bij De Correspondent nog papieren manieren. De belangrijkste daarvan is ons publicatieritme. Nog altijd ‘verschijnen’ de meeste stukken op een vast tijdstip, namelijk: kwart voor zes ’s ochtends. Alsof de stukken nog naar een digitale ‘drukpers’ worden gestuurd. Dat is nergens voor nodig.

Een nieuw menu, met drie verschillende feeds

Vanaf vandaag zijn we daar eindelijk van af. Want nu hebben we een verbeterde site met een vernieuwde menustructuur. In deze structuur kun je De Correspondent op drie manieren volgen.

Onder het knopje Nieuw vind je de meest recente stukken van alle correspondenten, op chronologische volgorde; onder het knopje Volgend vind je alle stukken, updates en notities van de correspondenten die jij volgt (correspondenten volgen en onder het knopje Bewaard kun je alle stukken terugvinden die je in je digitale leesmap hebt opgeslagen.

Binnen deze nieuwe structuur gaan we onze stukken publiceren zoals dat op het web hoort: gedurende de dag (ook vandaag verschijnen er dus nog nieuwe stukken) en op die momenten dat ze het beste tot hun recht komen. Dus geen aanbevelingen van correspondent Nina Polak meer om kwart voor zes ’s ochtends, maar op het moment dat jij er iets aan hebt: ’s avonds, voordat jij beslist naar welke film je gaat.

Wie ons wel het liefst op één vast moment leest, kan dat overigens rustig blijven doen: de dagelijkse nieuwsbrief zal, zoals altijd, de vier of vijf meest recente stukken blijven bevatten. (Aanmelden voor de nieuwsbrief kan op je profielpagina, rechtsboven in het menu.)

Soms zijn verhalen opnieuw relevant

Verder willen we het nieuws dat jij gedurende de dag om je heen hoort, vaker en beter van context voorzien. Dat willen we doen door stukken die we eerder schreven, en die door de actualiteit wederom relevant zijn geworden, opnieuw onder de aandacht te brengen in de nieuwe feeds.

Zo schreef Ewald Engelen bijvoorbeeld al meer dan een jaar geleden een groot stuk over de risicovolle vastgoedinvesteringen van de Universiteit van Amsterdam - een stuk dat opnieuw zeer relevant is door de studentenprotesten in het Maagdenhuis.

Hoe universiteiten bankiertje gingen spelen Universiteiten zijn de afgelopen decennia massaal gaan investeren in vastgoed en risicovolle derivaten. Het resultaat: torenhoge schulden en een ongezonde prestatiedrang. De UvA, ooit een trots rood bolwerk, heeft nu zelfs een ‘corporate risk manager’. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Lees hier het stuk van Ewald Engelen terug

En Rutger Bregman bekritiseerde eerder de ‘diplomafabriek’ die universiteiten zijn geworden onder druk van de zogenoemde rankings.

Ranking, de farce Ze bestaan nog maar net, maar zijn al niet meer weg te denken in de universitaire wereld: rankings. Volgens die lijstjes doen Nederlandse universiteiten het heel erg goed op het gebied van onderzoek en onderwijs. Maar wie naar de criteria kijkt, weet wel beter. Lees hier het stuk van Rutger terug

Door deze verhalen geactualiseerd opnieuw te brengen, willen we onze journalistiek nog houdbaarder maken.

Uiteindelijk hopen we op deze manier diepgravende dossiers rondom maatschappelijk relevante thema’s als de toekomst van het onderwijs, de bureaucratie in de zorg of de macht van Big Data te bouwen. In dergelijke dossiers kunnen wij - en uiteindelijk: jullie, de experts op bepaalde onderwerpen - nieuwe informatie toevoegen die de stukken meer samenhang en diepte geeft.

Vertrouwde onderdelen van onze site, zoals het correspondentenoverzicht, de contactpagina, de kiosk en onze evenementenagenda, vind je nu allemaal terug in een overzichtelijk lijstje in het hoofdmenu (linksbovenin).

Hoe vinden jullie het werken?

We zijn benieuwd naar jullie eerste bevindingen. Hoe bevalt het nieuwe publicatieritme? Kom je nu vaker gedurende de dag langs op De Correspondent? Ben je bepaalde correspondenten gaan volgen? En ben je eerdere stukken tegengekomen die je eerst had gemist, maar die door de actualiteit opnieuw relevant zijn geworden?

Laat het ons vooral weten. Want het platform is natuurlijk nooit af: wij blijven doorbouwen aan een steeds beter, overzichtelijker en urgenter medicijn tegen de waan van de dag. De eerstvolgende update: de zoekfunctie.