Filosofie moet het leven moeilijker maken. Dat heeft de nieuwe Denker des Vaderlands, als motto boven haar bureau hangen. Moeilijk is leuk. Hoe vaak word je niet geconfronteerd met de onverenigbaarheid van waarden, in de samenleving, maar ook in jezelf? De filosofie kan dat niet oplossen, ze kan wel helpen de rijkdom ervan te laten zien.

Op de eerste dag dat ze Denker des Vaderlands was, liep Huijer binnen bij de protesterende studenten van de Universiteit van Amsterdam. Ook zij is boos over de huidige inrichting van het universitair onderwijs. Hoe kan het dat de overheid dat beetje extra dat cultuur en filosofie te bieden hebben, wil terugdringen? Met een beroep op Hannah Arendt stelt ze onomwonden: een gedachteloos leven is het beste recept voor het kwaad.

Hoe blijf je gedisciplineerd in tijden van overvloed? De bekoringen zijn immens en gaan onze krachten vaak te boven

Huijer is gepromoveerd op het werk van de Franse filosoof Wij worden door grote onzichtbare machten en vormen van toezicht gereguleerd en gedisciplineerd. Razend actueel, als je denkt aan de huidige privacydiscussie, aan de inzet van beveiligingscamera’s, het opereren van veiligheidsdiensten, het gebruik van Big Data door grote bedrijven. Toch heeft Huijer juist afstand genomen van Foucault. Die machten zijn namelijk niet anoniem en ongrijpbaar. Disciplinering is altijd mensenwerk.

En dat is typerend voor Huijer. Het gaat haar om de relaties tussen mensen. Interesse. Letterlijk: tussen de mensen zijn. Daar richt ze zich als filosoof en docent op. Of als ze gaat wandelen met haar hond. Dan ook.

Dat praktische uit zich onder andere in haar aandacht voor Hoe blijf je gedisciplineerd in tijden van overvloed? De bekoringen zijn immens en gaan onze krachten vaak te boven. Volgens Huijer kun je twee dingen doen: je discipline uitbesteden aan apparaten (ze geeft het voorbeeld van jongeren met een psychotische aanleg voor wie een speciale app is ontwikkeld: MiniMe); of je discipline uitbesteden aan mensen. Maak afspraken, doe beloftes, strijk over je hart als het eens een keertje niet lukt om ze na te komen.

Een gesprek met deze zeer gedreven Denker over discipline en vergeving, schoenen en dressuur, het ware, het goede, en het schone en - laten we het vooral niet vergeten - het lekkere!

Podcast: De strijd van Trudy Dehue tegen de standaardisering van alles Trudy Dehue (1951) is als wetenschapsfilosoof een luis in de pels van de universiteit. Met haar nieuwe boek Betere mensen houdt ze haar collega’s een confronterende spiegel voor: al te vaak verkopen zij normen onder het mom van feiten. Een wake-up call van een bevlogen onderzoekster. Luister hier het interview terug Waarom filosofie een verplicht vak op school zou moeten worden Eerder schreef ik een pleidooi voor het vak Denkvaardigheid op de middelbare school. Op dat voorstel kwamen veel interessante reacties van collega-docenten: niet iedereen was er, met goede redenen, even enthousiast over. Gelukkig is er een middenweg: maak het onderwijs toekomstbestendig door de grote denkers van weleer een vaste plek te geven. Lees het verhaal hier terug