De afgelopen tijd verschenen op De Correspondent verschillende stukken over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), het handels- en investeringsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Er bestaat veel scepsis over dit ‘grootste handelsakkoord ooit.’ En veel enthousiasme onder bedrijfsleven en politieke kopstukken, zoals Duits bondskanselier Angela Merkel en Brits premier David Cameron.

Een belangrijk argument dat gebruikt wordt door de voorstanders van TTIP, is dat het handelsverdrag de EU, en dus Nederland, economische groei oplevert. Het zou goed zijn voor de werkgelegenheid: Premier Mark Rutte stelde dat TTIP Europa op termijn tot wel 400.000 banen op zal leveren.

Waar komen de verschillende voorspellingen van banengroei of -afname vandaan?

Het is niet de enige voorspelling over de uitwerking van het verdrag. Critici wijzen onder andere op een Amerikaans onderzoek waaruit zou blijken dat TTIP ervoor zorgt dat er in de Europese Unie juist honderdduizenden banen verdwijnen, vooral in Noord-Europa.

Wij factcheckers gaan ons de komende week bezig houden met de verschillende banenclaims. We richten ons daarbij op de vraag: waar komen de verschillende voorspellingen over banengroei of -afname vandaan? En hoe plausibel zijn ze? Kunnen we de stelling ‘TTIP levert Nederland banen op’ beoordelen als ‘waar’ of ‘onwaar,’ of zijn zulke claims überhaupt niet te maken?

Omdat de economische voorspellingen over de uitwerking van TTIP behoorlijk uit elkaar lopen, vragen wij ons af wat er binnen onze groep lezers bestaat aan expertise. Specifieke vragen: zijn bestaande onderzoeken door voor- en tegenstanders juist geïnterpreteerd? Is er een belangrijke rapport of onderzoek dat we niet mogen missen?

Zoals bekend laten we ons als factcheckers zo min mogelijk leiden door meningen. Wel maken we graag gebruik van jullie expertise. Welke informatie, groeiclaim of afbeidsmarktprognose moeten we absoluut in onze overweging meenemen? We zijn benieuwd.

Deze oproep schreef ik samen met Yorick Smakman, met wie ik deel uitmaak van het factcheckcollectief

Lees hier meer over TTIP:

Leestips over TTIP: hoe Nederland een claimparadijs werd (en nog 5 verhalen om in te halen) Bij De Correspondent komen er veel vragen binnen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), het handels- en investeringsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, waar momenteel over onderhandeld wordt. We schreven al de nodige kritische stukken over het verdrag. Voor wie wil bijlezen: hier een overzicht. Lees hier de stukken terug

En hier eerdere factchecks:

Factcheck: ‘Veel Indiërs geven de vrouw de schuld van verkrachting’ De afgelopen jaren hebben verkrachtingen in India vaak het nieuws gehaald. Daarbij was het steeds gissen naar verklaringen. De Volkskrant suggereerde onlangs dat veel Indiërs vaak de schuld bij de vrouw leggen. Klopt dit? Joost Vormeer en Remmelt de Weerd checkten het. Lees hier de factcheck terug Factcheck: ‘Circusdieren zijn niet slechter af dan andere dieren’ Vanaf september mogen er geen wilde dieren meer optreden in het circus. Het roept de vraag op: zijn circusdieren wel slechter af dan huisdieren of dieren in de dierentuin? Volgens NRC Handelsblad niet. Is dat zo? Gastcorrespondenten Yorick Smakman en Robin Bruggeman checkten het. Lees hier de check terug Factcheck: ‘Geweld tegen hulpverleners neemt toe’ Onlangs werd in vrijwel alle nieuwsmedia een onderzoek besproken dat meldde dat geweld tegen hulpverleners de laatste twee jaar verdrievoudigd is. Een kwart van de slachtoffers zou bovendien geen aangifte durven te doen. Klopt dit? Samen met Yorick Smakman nam ik deze cijfers onder de loep. Lees hier de check terug Factcheck: ‘In 1948 woonden er 856.000 Joden in Arabische landen. Nu 4.300’ Door recente aanslagen is er weer volop aandacht voor antisemitisme in Europa en het Midden-Oosten. Het aantal Joden in Arabische landen zou dan ook van 856.000 naar 4.300 zijn gedaald, circuleerde onlangs op Twitter. Yorick Smakman en ik checkten de bewering. Lees hier de check terug