We sluiten steeds meer apparaten op het internet aan. Hartstikke handig. Zo kun je van de andere kant van de wereld een document uit je printer laten komen. Of wél naar dat feestje gaan, omdat je op je smartphone je slapende kind via een camera in de gaten kunt houden.

Winkels en fabrikanten vertellen ons ook hoe handig al die genetwerkte apparaten zijn. Ga naar de MediaMarkt en de verkoper zal je vertellen over de voordelen van een externe online harde schijf. Zoek online naar een bewakingscamera en je komt spotgoedkope aanbiedingen tegen waarin je beloofd wordt dat je overal je eigen bedrijf in de gaten kunt houden. Koop een Smart TV en lees in de handleiding hoe fijn het is dat je nu Netflix in HD-kwaliteit op je 32inch-beeldscherm kunt bekijken.

En: het is allemaal waar. Het is handig, efficiënt en fijn om een wireless, connected en remote accessible leven te leiden.

Een probleem: veel van deze apparaten zijn niet goed genoeg beveiligd, waardoor ze van afstand door anderen te betreden zijn. Denk aan: onbevoegden die zonder veel moeite óók in de kinderkamer kunnen kijken, hackers die documenten uit jouw printer kunnen laten rollen en kwaadwillenden die identiteitsfraude plegen door een kopie van je paspoort van je externe schijf plukken.

Wat kun je doen om je hiertegen te wapenen?

1. Sluit niet alles op het internet aan

Stel jezelf de vraag of dat nieuwe apparaat écht op je thuisnetwerk moet worden aangesloten. Is het essentieel om de back-ups van je meest persoonlijke documenten en familiefoto’s online toegankelijk te maken?

2. Verander altijd het standaardwachtwoord en kies een sterk eigen wachtwoord

Veel apparaten gebruiken een standaardwachtwoord. Deze wachtwoorden zijn vaak vrij simpel te raden of gewoon online te vinden. Verander bij het aansluiten van een apparaat daarom altijd direct het standaardwachtwoord en kies een sterk eigen wachtwoord. Lees hoe je dat moet doen.

3. Update altijd je soft- en firmware

Er worden continu nieuwe lekken in je apparaten en software gevonden. Deze lekken worden gedicht met de nieuwste updates. Zorg dus altijd dat je over de laatste versie beschik, dat alles geüpdatet is. Als dat niet het geval is, dan is het voor een beetje hacker een koud kunstje om je apparaat te betreden. Want die kwetsbaarheden in software en apparaten zijn vaak gepubliceerd en dus opzoekbaar.

4. Informeer bij de verkoper of leverancier naar de mogelijkheden en de risico’s van het apparaat

Stel kritische vragen. Hoe zit het met de beveiliging? Is er een standaardwachtwoord? Worden de apparaten getest? En als je je apparaat niet op het internet wilt aansluiten, vraag dan hoe je de dienst uit kunt schakelen.

5. Een wifi-broodrooster of waterkoker?

zo raar.

Lees vooral ook de adviezen van het Nationaal Cyber Security Centrum In een duidelijk factsheet heeft de NCSC enkele nuttige en bruikbare tips aan gebruikers van apparaten die op het internet zijn aangesloten. Bijvoorbeeld: ‘Wij raden u aan om ervoor te zorgen dat deze apparatuur niet vanaf het internet bereikbaar is.’ Juist. Download hier de factsheet van de NCSC