Vimeo

Hoe ziet het leven in een metropool eruit wanneer het water op is? Met die vraag vertrok videocorrespondent Elizabeth Salgado samen met componist en geluidsman Vladimir Chàb vorige maand naar São Paulo, de grootste stad in haar geboorteland Brazilie.

Salgado had van bekenden gehoord dat de stad nog maar voor twintig dagen water had. Niemand wist wat er daarna zou gebeuren. In de korte film ‘Geef ons ons dagelijks water’ schetst ze een beeld van de paniek, de woede en de achterliggende problematiek: een schrikbarende combinatie van slordigheid, corruptie en kortetermijnpolitiek, gecombineerd met niet te stuiten ecologische vernietiging.

Vorig jaar was er al droogte. Iedereen kon het naderend onheil voorzien. Politici waren bang dat de lokale bevolking in opstand zou komen tegen de geldverkwistende prestigeprojecten rondom WK en Olympische Spelen, die geen budgettaire ruimte lieten voor de primaire levensbehoeften. En bezworen de inwoners van São Paulo dat er ruim voldoende water was.

En zo staarde Salgado vorige maand naar haar kraan, waar niks meer uit kwam. Het is het startpunt van een bizarre fantasmagorie, door de stad en langs vertwijfelde mensen, naar de wingewesten in een steeds apocalyptischer landschap, op zoek naar water.

Mini-docu: In Brazilië is er één ding belangrijker dan voetbal: soaps Deze maand kijkt de hele wereld naar Brazilië. Maar waar kijken de Brazilianen zélf naar, het hele jaar door? Het antwoord: soaps. Maar liefst 87 procent van de Brazilianen kijkt dagelijks naar de zogenoemde telenovelas. Anders dan hier imiteren de soaps het dagelijks leven niet: ze geven haar vorm, ontdekte videocorrespondent Elizabeth Salgado. Kijk hier de film terug Brazilië, het land van gedwongen keizersnedes In deze webdocumentaire neemt videocorrespondent Elizabeth Salgado ons mee naar Rio de Janeiro. Ze moet bevallen ten tijde van de grote demonstraties. Zoals veel vrouwen in Brazilië wordt ze daarbij min of meer gedwongen tot een keizersnede. Het toont de rauwe werkelijkheid achter de volkswoede in het land. Bekijk hier de mini-docu terug