Bij de financiële crisis in 2008 is onze maatschappij ternauwernood aan een majeure catastrofe ontsnapt. Het scheelde een haartje, anders zou de samenleving ernstig en voor langere tijd ontwricht zijn geweest. Echt? Ja echt. Joris Luyendijk laat er geen twijfel over bestaan in zijn boek Dit kan niet waar zijn. En hij heeft nog iets aangetoond: de financiële wereld heeft geen lessen getrokken uit de crisis. Zeven jaar later is het gewoon weer business as usual en kan die catastrofe zich alsnog voordoen.

Hoe kan dat? En hebben consumenten misschien de mogelijkheid om iets teweeg te brengen? Dat dat heel goed mogelijk is, betoogt Rutger Bregman met zijn Maar waar moet je naartoe? Met deze vragen in het achterhoofd ben ik gaan praten met een vertegenwoordiger van Handelsbanken Nederland: Lars Vissers. Hij is kantoordirecteur in Huizen.

95 procent van de beslissingen neemt Vissers op eigen gezag

Handelsbanken is een van oorsprong Zweedse bank die in de jaren zestig in een crisis terechtkwam. Er werd gekozen voor een radicale koerswijziging. De onderneming werd verregaand gedecentraliseerd. Zo zijn er in Zweden nu vijf hoofdkantoren, wat zorgt voor een stabiel machtsevenwicht. Handelsbanken is in Zweden nu een grote bank en doorstond de crisis met gemak.

In Nederland zijn er inmiddels 22 kantoren. Elk kantoor is relatief autonoom, 95 procent van de beslissingen neemt Vissers op eigen gezag. Cruciaal is het directe contact met de klanten. Hij handelt op basis van vertrouwen en voert een uitgesproken conservatief beleid. Wars van risico’s, zonder bonussen, zonder targets en zonder marktaandelen.

Ik sprak Vissers in zijn kantoor in Huizen, waar je je met enige moeite in Zweden kunt wanen. Daar ontdekte ik dat Handelsbanken niet het antwoord is op al mijn vragen. Als startende bank levert het een beperkt aantal diensten, en bovendien zit de bank helemaal niet te wachten op een massale toestroom van nieuwe klanten: groei moet langzaam gaan en duurzaam zijn.

Een voorbeeld van hoe het anders kan.

De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Lars Vissers
SoundCloud
Interview

De best geïnformeerde econoom van Nederland komt niet op tv Robert Went zit nooit in talkshows en heeft geen column in een landelijke krant. Toch is de econoom wereldberoemd onder vakgenoten. En op Twitter is hij een onmisbare bron voor iedereen die geïnteresseerd is economie. Een interview met deze gids van de economische elite over de toekomst en zijn idealen. Luister hier het interview terug Hoe banken verpakte lucht mogen blijven verkopen Het eindeloos verpakken en doorverkopen van hypotheken heeft aan de wieg gestaan van de Grote Financiële Crisis. Toch is het de banken opnieuw gelukt dit als een 'goede' en 'veilige' praktijk te verkopen aan de toezichthouders. De Zuidasboys hebben weer gewonnen. Een reconstructie. Lees hier het stuk terug Luister je liever via de Apple Podcasts-app? Abonneer je dan via iTunes op de interviews van Lex Bohlmeijer. Dan verschijnen ze elke keer automatisch in je Podcastsapp. Klik hier om je op Lex te abonneren