Dit weekend beefde de aarde onder Nepal met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Volgens de zijn er meer dan 4.000 doden, 8.000 gewonden en 8 miljoen mensen getroffen. De premier van Nepal waarschuwde dat het dodental nog weleens op kan lopen tot 10.000.

Dat deze ramp in Nepal plaatsvindt, is geen verrassing. Hoofdstad Kathmandu staat al jaren op nummer één van meest aardbevingsgevoelige steden ter wereld.

In augustus vorig jaar reisde ik naar Nepal om te schrijven over deze tikkende tijdbom. ‘Het kan vandaag zijn, of morgen. Over dertig jaar, of over honderd jaar. Maar ontploffen gaat-ie,’ ik toen. Nu is het zover.

Hoe kun je je voorbereiden op zo’n ramp? Voor het antwoord op die vraag ging ik niet alleen naar Kathmandu, maar ook naar San Francisco. Nog zo’n stad met een enorm risico op aardbevingen. Ik kwam erachter dat de problemen van deze steden enorm overeenkomen: bakstenen - een van de minst bevingsbestendige materialen - bijvoorbeeld. Of de onwil van mensen om zich bezig te houden met een mogelijke natuurramp - dat is immers in Gods handen. Of de enorme wirwar aan organisaties die met elkaar moeten samenwerken om voorbereidingen te treffen.

Wat doe je als je boven op een tijdbom woont? San Francisco en Kathmandu liggen beide op levensgevaarlijke breuklijnen. Ooit zal een grote aardbeving deze steden verwoesten. Hoe bereiden ze zich daar op voor? Je zou denken dat ontwikkelingsland Nepal in de leer moet bij de VS. Maar samen met fotograaf Pieter van den Boogert kwam ik erachter dat het omgekeerde net zo nodig is. Lees het artikel hier terug

Ik kwam er bovendien achter dat de meest voor de hand liggende oplossingen om een stad veilig te maken, misschien niet de beste zijn. Zo kun je wel Nepalese architecten opleiden om steviger huizen te bouwen, maar dat heeft weinig zin als 93 procent van de Nepalese huizen zonder architect gebouwd worden.

Hoe maak je de meest aardbevingsgevoelige stad ter wereld veilig? In de hoofdstad van Nepal - die bovenop een gevaarlijke breuklijn ligt - zullen de meeste huizen een aardbeving niet overleven. Dan zou je zeggen: leid architecten op, maak goede bouwvoorschriften en stop er veel hulpgeld in. Maar op bezoek in Kathmandu blijken die oplossingen niet te werken. Hoe kun je dan wel veiligere huizen bouwen? Lees hier dit artikel terug

Daar komt bij dat veel mensen er niet bij stilstaan. Zeker als je - zoals veel Nepalezen - prangender zorgen hebt. Genoeg te eten hebben, of de school van je kinderen betalen. Toch zijn er altijd mensen die zich voorbereiden. Ook in Nepal.

Voor deze preppers gaan de hamsterweken nooit voorbij Hoewel Californië en Nepal in bijna alles van elkaar verschillen, liggen beide gebieden bovenop een breuklijn. Ooit zal de aarde gaan beven. De meeste inwoners denken daar het liefst zo min mogelijk over na. Toch zijn er ook mensen die het anders aanpakken. Preppers heten ze. Lees hier wat hen drijft

Om een arm land als Nepal bevingbestendig te maken, heb je dus vooral geduld nodig. Dat geduld hebben veel geldschieters niet. Als westerse landen hulpgeld aan Nepal bieden, willen ze liever vandaag dan morgen resultaat.

Waarom er geen geld is als er geen kinderen bloeden Voorkomen is beter dan genezen. Toch werkt het noodhulpsysteem niet volgens dit mantra. Er wordt gewacht op de volgende ramp, in plaats van nú alvast de impact van die ramp te voorkomen. Waarom? Er is geen geld te werven voor preventie.
Lees hier dit stuk terug

Maar nu is de ramp een feit en zijn de problemen enorm: de Kathmanduvallei heeft maar één vliegtuig, geen haven en veel toegangswegen zijn geblokkeerd. Hulp bieden is dus een logistieke uitdaging van groot formaat.

Vorig jaar liep ik mee met een ‘rampoefening’ van de Europese Unie, waarbij reddingsteams een grote aardbeving naspeelden. Het werd me duidelijk waarom het tijdens zo’n ramp zo moeilijk is om snel en effectief te helpen.

Waarom noodhulp vaak zo traag op gang komt ‘De noodhulp kwam te laat op gang,’ hoor je vaak in de media als er ergens een ramp heeft plaatsgevonden. Hoe kan dat? Samen met fotograaf Pieter van den Boogert ging ik langs bij een rampsimulatie in Estland en leerde wat er allemaal komt kijken bij het helpen in een rampgebied. En waarom er altijd zo veel misgaat.
Lees hier mijn verslag van de rampsimulatie

Maar ook als de hulp eenmaal op gang is gekomen zal het nog maanden, misschien wel jaren duren voordat alle schade hersteld is. Vorig jaar zag ik op de Filipijnen - die in 2013 werden getroffen door een tyfoon - hoe moeilijk het is om voor zoveel mensen nieuwe huizen te bouwen.

Hoe bouw je nieuwe huizen voor vier miljoen daklozen? Tyfoon Haiyan maakte een jaar geleden vier miljoen Filipijnen dakloos. Nu, een jaar later, proberen overheid, hulporganisaties en de lokale bevolking voor iedereen een nieuw onderkomen te bouwen. Maar hoe begin je aan zo’n immense taak? De vijf stappen van huizenbouw na een ramp

En in de toekomst? Zullen we de slachtoffers van de volgende aardbeving dan beter kunnen helpen? Zullen we kunnen voorkomen dat er (zo veel) slachtoffers zijn als Nepal nog eens geraakt wordt? Ik zette wat recente ontwikkelingen op een rij.

Zo worden de slachtoffers van de tsunami van 2040 geholpen Rampen en oorlogen zullen er altijd wel zijn. Het enige wat we kunnen veranderen is onze hulp aan de mensen die onder het puin dreigen te raken. Aan innovatieve plannen geen gebrek. Ik zet er vier op een rij en vraag me af: lukt het de helpers om zichzelf in de toekomst overbodig te maken? Neem hier een kijkje in de toekomst van noodhulp Jouw smartphone kan straks een aardbeving voelen aankomen Een storm of een tsunami kun je zien aankomen op satellietbeelden. Maar een aardbeving? Die kun je in de toekomst misschien voelen aankomen met je smartphone. Een klein kijkje in de onderzoekswereld van de early warning systems. Lees hier het artikel Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Conflict & Ontwikkeling ben ik op zoek naar manieren om de wereld een beetje beter te maken. Wil je weten wat ik zoal tegenkom op mijn zoektocht? In mijn tweewekelijkse nieuwsbrief tip ik je het beste wat ik lees, zie en hoor over mijn onderwerp. Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief