De Partij voor de Dieren heeft er een senator bij. De fractie in de Eerste Kamer bestaat sinds dinsdag uit twee man. Ook de peilingen wijzen op winst. Er is onmiskenbaar sprake van een langzame en gestage groei. De partij die lange tijd met meewarigheid tegemoet werd getreden en in de Tweede Kamer steevast met hoongelach werd overladen, boekt terreinwinst.

Even geleden bekende Rob Wijnberg in dat hij zich aangetrokken voelt tot het gedachtegoed van de Partij voor de Dieren, dat hij zelfs heeft overwogen op ze te stemmen, ware het niet dat hij wordt afgeschrikt door die naam. Zou het kunnen dat die naam zo slecht gekozen is dat hij de ware aard van deze politieke partij aan het zicht onttrekt? Waar gaat het eigenlijk om, bij de Partij voor de Dieren?

Het gaat voor Esther Ouwehand (en de Partij voor de Dieren) om veel meer dan alleen het welzijn van dieren. Het gaat om de gezondheid van de aarde als geheel

Voldoende vragen om te gaan praten met Esther Ouwehand (Katwijk, 1977). Zij is vanaf de oprichting bij de Partij voor de Dieren betrokken, zit al negen jaar in de Tweede Kamer en begint daarmee een van de meest ervaren politici te worden.

Wat blijkt? Het gaat voor Esther Ouwehand (en de Partij voor de Dieren) om veel meer dan alleen het welzijn van dieren. Het gaat om de gezondheid van de aarde als geheel. En omdat de westerse mens zichzelf centraal stelt met veronachtzaming van al het andere, is die aarde ernstig in gevaar. Volgens Ouwehand is een radicale koerswijziging onvermijdelijk.

Ik sprak deze activistische politicus op tweede Pinksterdag bij de Burcht in Leiden, een van de oudste Nederlandse plekken waar mensen zich konden terugtrekken in tijden van gevaar. Het gesprek gaat over het brede wereldbeeld van de partij, over het leven als politicus en over heavy metal. En de naam natuurlijk.

Lees ook:

Waarom de Partij voor de Dieren haar naam moet veranderen De Partij voor de Dieren heeft bijzondere standpunten die je bijna nergens anders in de politiek tegenkomt: ze stelt de mens niet centraal, vindt economische groei geen heilige graal en is voor een radicale overgang naar een duurzame economie. Maar die naam. Ach en wee, die naam. Lees hier de column van Rob Wijnberg De gestage opmars van de Partij van de Principes Ondanks de hoon die haar vaak ten deel valt, is de Partij voor de Dieren een van de weinige politieke partijen in Nederland die de afgelopen jaren bijna constant is gegroeid. Ze heeft inmiddels zelfs vijftien internationale zusterparijen. Waar staat de partij precies voor? En wat verklaart haar gestage opmars? Lees hier het stuk over de Partij van de Dieren terug Luister je liever via de Apple Podcasts-app? Abonneer je dan via iTunes op de interviews van Lex Bohlmeijer. Dan verschijnen ze elke keer automatisch in je Podcastsapp. Klik hier om je op Lex te abonneren