Wat de NSA-onthullingen voor u betekenen Het is vrijwel onmogelijk om het nieuws over de NSA bij te houden: bijna iedere dag komen er weer nieuwe onthullingen naar buiten over de methoden en programma’s van de geheime dienst van de VS. The Guardian, de krant die begin juni de eerste documenten van Edward Snowden publiceerde, heeft op zijn site een prachtig interactief dossier over de onthullingen gemaakt, getiteld ‘NSA Files Decoded’. Als bezoeker kun je interviews met kenners en experts bekijken, zelf grasduinen in een deel van de gelekte documenten en zien tot welke informatie de NSA toegang heeft. Alle essentiële onthullingen worden helder uitgelegd en prachtig vormgegeven in kaart gebracht. Voor iedereen die op de hoogte wil blijven van hét verhaal van 2013 zeer de moeite waard. NSA Files: Decoded - What the revelations mean for you (multimediaproductie)

Even geen blank geneuzel Persoonlijk ben ik inmiddels behoorlijk zwarte-piet-discussie-moe. Maar dit wilde ik jullie toch niet onthouden. Want wat voor mij heeft ontbroken in de media de afgelopen weken, is de stem van de Afrikaanse migranten zelf. Daarom was ik blij te zien dat Ikenna Azuike, een Nigeriaanse blogger die sinds 2011 een satirisch videoblog bijhoudt voor de Nederlandse wereldomroep, deze week aandacht besteedde aan ons Sinterklaasfeest. Hou je vast, want hij heeft een apart stijltje. Maar het was voor mij een welkome afwisseling van het blanke geneuzel over het thema. (Maite Vermeulen) What’s Up Africa. Zwarte Piet: you’re way into Europe (1 minuut 30)

Wie schrijven toch al die reviews op Amazon.com? Amazon mag in Nederland nog niet zo groot zijn, in de Verenigde Staten is het een gigant. Er zijn horden mensen die hun mening geven over de kwaliteit van gekochte producten. Deze reviews zijn van groot belang voor Amazon - producten zonder review worden niet goed verkocht. Liever nog negatieve reviews dan geen reviews. NPR's Planet Money dook in deze podcast in de wereld van de hardcore review-schrijvers om hun drijfveren te achterhalen. Het resultaat is een bizar inkijkje in hoe Amazon mensen voor zijn karretje spant. En hoe het leven van sommige mensen draait om spullen, spullen, spullen. Top Reviewers On Amazon Get Tons Of Free Stuff (podcast, 8 minuten)

  Hoe firma list en bedrog anti-depressiva aan de man brengt Als we de aanklager van de staat Lousiana mogen geloven, opende farmaceut Pfizer bij de marketing van antidepressivum Zoloft de hele trukendoos: het verdonkeremanen van onwelgevallige testuitkomsten, het doen van valse claims over de werkzaamheid van het medicijn, het betalen van medische opinieleiders om de blijde boodschap kracht bij te zetten en 'ghostwriting', gezaghebbende wetenschappers hun naam laten zetten boven door medische marketingbureaus geschreven publicaties. Voor wie Bad Pharma van Ben Goldacre heeft gelezen, is het allemaal bekend, maar dat maakt het niet minder treurig. Open in het artikel vooral de link naar de aanklacht, die een nogal onthutsend beeld van firma list en bedrog Pfizer schetst. (Tomas Vanheste) Lousiana AG Sues Pfizer Over A "Fraudulent Zoloft Scheme" (450 woorden)

  Hoe de Central Park Five jarenlang onterecht vastzat In 1989 wordt een vrouw tijdens haar rondje joggen in Central Park in New York de bosjes ingetrokken en bruut verkracht. De politie pakt vijf zwarte en latino puberjongens op die op dat moment ook in het park zijn, maar niks met de gruweldaad te maken hebben. Ze worden dagen achtereen apart van elkaar verhoord en tegen elkaar opgezet, tot ze stuk voor stuk een valse bekentenis afleggen. Ze worden allen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In 2002 ontmoet een van de veroordeelde jongens in de gevangenis een serieverkrachter, die bekent dat hij achter de daad zit. DNA-onderzoek wordt uitgevoerd en de 'Central Park Five' gaan na jaren van onterechte opsluiting eindelijk vrijuit. In deze documentaire spreken de vijf nu volwassen mannen over wat er sinds die nootlottige avond allemaal is gebeurd, en wat dat met ze heeft gedaan. (Vera Mulder) The Central Park Five (documentaire, 56 minuten)