Wat is computercode?

De wereld van programmeurs is voor de meeste mensen ondoorgrondelijk. Wat doet een front-end developer eigenlijk? Wat is een compiler? Wat zijn programmeertalen precies en waarom zijn er zoveel verschillende? En wat is dan het verschil tussen bijvoorbeeld JavaScript, C en Python?

Programmeur Paul Ford schreef een fantastisch essay op Bloomberg waarin hij dit soort vragen probeert te beantwoorden en op een heldere wijze uiteen zet wat computercode nu precies is en wat het doet. Daarnaast gaat het niet alleen over technologie, maar ook over de cultuur van het programmeren.

Zoals dat hoort bij dit onderwerp, is het een mooie interactieve productie geworden, waarin je zelf kunt experimenteren, op knopjes kunt drukken en video’s kunt bekijken. Neem er wel de tijd voor, want Ford heeft het niet kort kunnen houden: het artikel is ruim dertigduizend woorden lang.

Maar het is zeker de moeite waard om tot het einde door te lezen. Want is het niet gek? De hele wereld draait op computers, maar de meeste mensen hebben geen idee hoe ze eigenlijk werken. Daarom is dit soort uitlegjournalistiek van groot belang. Een dikke aanrader dus.

Lees hier What is Code?
Correspondent Extremisme