Er zijn zes redenen om naar te luisteren:

1. Hij strijdt op een geweldloze manier tegen het Nederlandse institutionele racisme. Wie twijfelt aan het bestaan van dit racisme, doet er goed aan om het rapport te lezen over racisme bij het Nederlandse politieapparaat dat vorige week

2. Hij is een van de aanjagers van het zwartepietendebat. Nu is het zomer (al is de NTR al bezig met de opnames van het Sinterklaasjournaal), maar straks wordt het debat weer in alle hevigheid gevoerd.

3. Vorige week is op initiatief van zijn New Urban Collective samen met stichting Seed4growth in buurthuis in Amsterdam-Noord een bibliotheek geopend onder de titel " ’. Daar vind je de collectie van socioloog Waldo Heilbron, vol boeken die het leven van jonge mensen kunnen empoweren.

4. Hij heeft een baan aan de Universiteit van Amsterdam en is betrokken bij de hervormingen die door de studentenprotesten zijn afgedwongen. Hoe staat het daarmee?

5. Hij gelooft in de Afrikaanse wijsheid ‘It takes a village to raise a child.’

6. Een van zijn favoriete liedjes is van Bob Marley. Dat blijkt cruciaal voor zijn betoog.

Podcast: Voor Typhoon is rap een spons waarmee je het leven opzuigt Op twintigjarige leeftijd, in 2004, won hij al de Grote Prijs van Nederland, in de categorie r&b/hiphop. Nu, tien jaar later, is pas zijn tweede album uit. Maar rapper Typhoon heeft zeker niet stil gezeten: hij reisde de hele wereld over en werd ook nog privacy-activist. Een gesprek over stotteren, zwart-zijn en de flow van het leven. Luister hier het interview terug Podcast: Zihni Özdil over het racisme in het DNA van Nederland Zihni Özdil is een jonge historicus met een polemische geest. Hij kiest frontaal de aanval tegen het institutioneel racisme in Nederland. Het institutioneel racisme waar wij volgens Özdil de ogen voor sluiten. Een verdiepend gesprek over Geert Wilders, ‘allochtonen’ en een nieuw burgerschap. Luister het interview hier terug