Mitchell Esajas. Foto: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Er zijn zes redenen om naar Zijn ouders komen uit Suriname, zelf is hij geboren in Amsterdam-West. Hij is antropoloog, afgestudeerd aan de VU in Amsterdam. Tegenwoordig is hij programmamanager aan de masteropleiding van de afdeling Medisch Antropologie van de UvA. Tevens is hij oprichter en voorzitter van New Urban Collective, een sociale onderneming die zich inzet voor de empowerment van jonge mensen in Amsterdam-Noord en Amsterdam Zuid-Oost. te luisteren:

1. Hij strijdt op een geweldloze manier tegen het Nederlandse institutionele racisme. Wie twijfelt aan het bestaan van dit racisme, doet er goed aan om het rapport te lezen over racisme bij het Nederlandse politieapparaat dat vorige week Hier lees je meer over racisme bij de Nationale Politie. verscheen.

2. Hij is een van de aanjagers van het zwartepietendebat. Nu is het zomer (al is de NTR al bezig met de opnames van het Sinterklaasjournaal), maar straks wordt het debat weer in alle hevigheid gevoerd.

3. Vorige week is op initiatief van zijn New Urban Collective samen met stichting Seed4growth in buurthuis Dit is de Facebookpagina van De Verhalenkamer. De Verhalenkamer in Amsterdam-Noord een bibliotheek geopend onder de titel " Hier vind je info over de bibliotheek New Urban Café ’. Daar vind je de collectie van socioloog Waldo Heilbron, vol boeken die het leven van jonge mensen kunnen empoweren.

4. Hij heeft een baan aan de Universiteit van Amsterdam en is betrokken bij de hervormingen die door de studentenprotesten zijn afgedwongen. Hoe staat het daarmee?

5. Hij gelooft in de Afrikaanse wijsheid ‘It takes a village to raise a child.’

6. Een van zijn favoriete liedjes is Hier speelt Bob Marley dat lied. ‘Redemption Song’ van Bob Marley. Dat blijkt cruciaal voor zijn betoog.

De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Mitchell Esajas
SoundCloud

Interview

Podcast: Voor Typhoon is rap een spons waarmee je het leven opzuigt Op twintigjarige leeftijd, in 2004, won hij al de Grote Prijs van Nederland, in de categorie r&b/hiphop. Nu, tien jaar later, is pas zijn tweede album uit. Maar rapper Typhoon heeft zeker niet stil gezeten: hij reisde de hele wereld over en werd ook nog privacy-activist. Een gesprek over stotteren, zwart-zijn en de flow van het leven. Luister hier het interview terug Podcast: Zihni Özdil over het racisme in het DNA van Nederland Zihni Özdil is een jonge historicus met een polemische geest. Hij kiest frontaal de aanval tegen het institutioneel racisme in Nederland. Het institutioneel racisme waar wij volgens Özdil de ogen voor sluiten. Een verdiepend gesprek over Geert Wilders, 'allochtonen' en een nieuw burgerschap. Luister het interview hier terug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Whatsapp
E-mail