Opmerkelijk nieuws: de hackers zijn gehackt

Voor veel techneuten en activisten is de week goed begonnen: het Italiaanse bedrijf Hacking Team is gehackt. Hacking Team is de laatste jaren vaak in opspraak gekomen doordat het surveillancetechnologie zou leveren aan repressieve regimes, zoals Ethiopië en Soedan. Met die technologie zouden bijvoorbeeld mensenrechtenactivisten zijn afgeluisterd. Hacking Team heeft altijd gezegd alleen aan westerse democratieën te leveren.

Gisteravond lekte via Twitter uit dat Hacking Team zélf is gehackt. De hackers hebben de broncode van hun softwareproducten buitgemaakt, maar ook e-mails, facturen en andere gevoelige bedrijfsgegevens. Daarnaast is het Twitteraccount van Hacking Team gehackt. Uit enkele gelekte documenten blijkt al dat Hacking Team wel degelijk surveillancetechnologie aan repressieve regimes heeft geleverd. Op het lijstje staan, naast Ethiopië en Soedan, bijvoorbeeld Kazachstan, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Azerbeidzjan, Egypte en Marokko.

Voor een bedrijf dat in online surveillancetechnologie handelt, waren de eigen beveiligingsmaatregelen opvallend slecht: bestanden waren niet versleuteld en wachtwoorden waren makkelijk te raden. De hackers zijn er, naar eigen zeggen, met 400 gigabyte aan data vandoor gegaan. Hacking Team heeft blijkbaar weinig geleerd van Gamma International, een Duits-Engels bedrijf dat de zogenoemde FinFisher-software levert. Gamma werd vorig jaar gehackr.

De komende dagen zullen er veel documenten uitlekken. Volg deze Twitteraccounts als je op de hoogte wilt blijven:

@UID_ (Rickey Gevers)

@evacide (Eva Galperin)

@YourAnonNews (Anonymous)

@ioerror (Jacob Appelbaum)

@thegrugq

@DrWhax (Jurre van Bergen)

Lees hier meer achtergrond over Hacking Team: Europese hackers, misdadige regimes geen bezwaar
Correspondent Extremisme