Wil je Wobben in Europa? Ask the EU

Ik heb zojuist mijn eerste ervaring met de Europese Wet openbaarheid van bestuur (Wob) opgedaan. En het was een verademing.

Voor een verhaal over een Europees surveillanceprogramma (volgende week meer daarover) was ik op zoek naar notulen van een hoorzitting met internationale experts. Een voorlichter van de Europese Commissie probeerde mij af te poeieren door te stellen dat het document geheim was.

Iemand uit mijn Wob-netwerk wees me vervolgens op een handige website: www.asktheeu.org. Deze site neemt je veel werk uit handen. Je doorloopt een keuzemenu (waar gaat je verzoek over, welke instantie zou je verzoek moeten afhandelen, dat soort vragen). Vervolgens krijg je een voorbeeld Wobverzoek dat je alleen nog moet aanvullen met de documenten die je graag wilt hebben. Ask the EU verstuurt je verzoek naar de juiste afdeling en ambtenaar.

Handig is ook dat de afhandeling wordt bijgehouden. Je krijgt bijvoorbeeld een waarschuwing als de beantwoordingstermijn van twee weken verloopt. Maar binnen twee weken had ik het document waar ik eerder vruchteloos naar had lopen vissen.

Al met al een verademing hoe makkelijk dit Wobverzoek is gegaan, zeker als je het vergelijkt met hoe moeizaam dit soort simpele verzoeken vaak in Nederland gaan. Ik kan Ask the EU daarom van harte aanbevelen voor iedereen die uit is op documenten. En als je in Nederland vastloopt met een onderwerp, kijk dan of er een Europese dimensie aan zit. Met een beetje geluk ligt je gewilde document ook ergens op een Brussels bureau.

Hier vind je Ask the EU En hier nog maar eens mijn eerdere verhaal over wat er allemaal mis is met de Nederlandse Wob
Correspondent Extremisme