Schokkende cijfers uit Djibouti en Jemen

Afgelopen mei bezochten fotograaf Andreas Stahl en ik Djibouti, waar we spraken met Ethiopiërs die op weg waren naar Jemen. Dat was niet zonder gevaren. In Jemen was een oorlog uitgebroken en er gingen geruchten dat migranten na aankomst werden gegijzeld of gedwongen om mee te vechten met de opstandige Houthi-rebellen.

In mei was het nog niet precies duidelijk hoeveel Ethiopiërs de oversteek nog durfden te maken, laat staan dat bekend was hoeveel migranten er werden gegijzeld. Door de oorlog was het onmogelijk om dit bij te houden.

Inmiddels zijn er wel cijfers bekend, en die zijn schokkend.

Zo blijkt dat van de 463 geregistreerde migranten die in juli de oversteek waagden, er 304 werden gegijzeld (oftewel 66 procent). Bij tien van de twaalf boten die aan land kwamen, werd een poging gedaan om migranten te gijzelen.

Het aantal migranten dat ondanks de oorlog nog steeds naar Jemen reist, lijkt veel hoger dan werd gedacht. De UNHCR schat dat er sinds de oorlog in Jemen begon 10.500 migranten vanuit de Hoorn van Afrika naar Jemen reisden. Het IOM gaat uit van 150 migranten per dag.

Lees hier de reportage terug: ‘Dit stadje draaide eerst op mensensmokkel, nu vangt het zélf vluchtelingen op’ Lees hier de ‘Regional mixed migration summary’ van het Regional Mixed Migration Secretariat (RMMS) voor juli 2015.
Correspondent Verborgen oorlogen
Lennart Hofman