Hoe een gloeilampenfabrikant koploper werd in hightech Aan het eind van de negentiende eeuw vestigde Philips zich in Eindhoven, en decennialang was de gloeilampenfabrikant voor Eindhovenaren 'geen bedrijf, geen, werkgever, maar een familie.' Door hervormingen binnen Philips kwam de stad begin jaren negentig aan de rand van de afgrond te staan. In De Groene Amsterdammer beschrijft Floor Milikowski op fascinerende wijze hoe de Eindhovense economie de afgelopen twintig jaar drastig werd hervormd, met als gevolg dat de stad nu koploper is op het gebied van hightech, innovatie en design. (Lynn Berger) Booming Eindhoven: nerds met een netwerk (4.300 woorden)

Albert Camus omarmde de absurditeit Eergisteren zou de Franse existentialistische schrijver Albert Camus honderd jaar oud geworden zijn. Iets meer dan vijftig jaar geleden reed hij met zijn uitgever, de roemruchte Michel Gallimard, tegen een boom aan. Camus had bij leven veel kritiek op de Sovjet-Unie en al snel deed het gerucht de ronde dat hij vermoord zou zijn door de KGB. Voor het blog hard//hoofd schreef Lise Evers een spannend portret van de auteur die de absurditeit van het bestaan met open armen verwelkomde. Zo antwoordt hij op Gallimards grappen over zijn vele minnaressen: 'Maar ik heb ze allemaal gelukkig gemaakt!' (eindredacteur Andreas Jonkers) Leef snel, sterf jong en laat een mooie complottheorie na (1.500 woorden)

Sociaal experiment: bruinogigen zijn superieur! Mensen met bruine ogen zijn slimmer en beter dan mensen met blauwe ogen. Dat is de opzet van een door BNN uitgevoerd sociaal experiment, dat laat zien hoe racisme totstandkomt. Een groep mensen met blauwe ogen wordt zonder verdere uitleg opgesloten in een kelder, terwijl een groep met bruine ogen op een prettige en respectvolle manier aangesproken wordt in een grote ruimte daarboven. Een vrouw praat net zo lang op de bruinogigen in tot een deel van de groep daadwerkelijk gaat geloven dat mensen met blauwe ogen inferieur zijn aan hun eigen groep. Wanneer de twee groepen later samengevoegd worden en samen voor uitdagingen komen te staan, worden een paar dingen pijnlijk duidelijk. Een heftig experiment met een schokkende conclusie. (Vera Mulder) Het grote racisme-experiment (1 uur en 14 minuten)

Gelukkig hebben we de foto’s nog (maar ze zijn wel anders) Door technologie verandert fotografie van vorm, functie en betekenis. Daardoor kan de vraag wat fotografie is, steeds opnieuw gesteld worden. Schrijver en curator Marvin Heiferman onderzoekt een scala aan antwoorden. In een project van zes weken verzamelt en publiceert hij gedachten hierover op het blog van Fotomuseum Winterthur. Deze week beschrijft hij hoe de stroom aan beeld die wij tegenwoordig met z'n alle produceren met digitale camera's zo verschilt van de foto's die we vroeger maakten met analoge camera's. (Sterre Sprengers) A moving target (900 woorden)

Wil de echte Lanail Hudson nu opstaan? Lanail Hudson zit in de gevangenis. En Lanail Hudson werkt tegelijkertijd in een andere gevangenis. In deze aflevering van de radioshow This American Life horen we het bizarre verhaal van twee Lanail Hudsons. Eén is de echte, maar wie? Het is een verhaal over een zeer moeilijk te ontwarren geval van identiteitsfraude, waarbij je bijna sympathie krijgt voor de dader. (Dimitri Tokmetzis) 509: It Says So Right Here (58 minuten)

Verwarring over de vingervlugge jeugd Uit onderzoek blijkt dat 81 procent van de Amerikaanse tieners actief is op sociale media. Ook in Nederland zijn naast usual suspects Facebook, Twitter en Instagram de nieuwe dating apps als Tinder en Grindr bezig aan een opmars onder jongeren en worden al deze diensten in de omgang steeds belangrijker. Tel daar de voorheen onvoorstelbaar eenvoudige toegang tot internetporno bij op en je krijgt situaties in de klas die bijzonder verwarrend kunnen zijn voor een leraar die maar moeilijk met zijn tijd mee kan gaan. In de geweldige en tragikomische korte fictiefilm 'Vingers' van regisseur Michiel ten Horn zien we niet een vooruitstrevende leraar als correspondent Johannes Visser, maar juist de wat in slaap gesukkelde wiskundeleraar Bernd die in totale verwarring raakt over wat er op seksueel gebied speelt onder de jeugd. (ontwerper Harald Dunnink) Vingers (12 minuten)