Spring naar inhoud

Oliebedrijf ExxonMobil loog jarenlang over klimaatverandering

Twee groepen onderzoeksjournalisten hebben de afgelopen maand onafhankelijk van elkaar gepubliceerd over wat het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil precies wist over klimaatverandering en wat het met die informatie deed. De resultaten zijn schokkend.

Zo betaalde Exxon vanaf eind jaren zeventig voor eersteklas klimaatonderzoek. Het bedrijf kon daardoor al in 1978 accurate schattingen over de opwarming van de aarde en de ernstige gevolgen daarvan maken. Exxon wist bijvoorbeeld dat de Noordpool zou slinken door de opwarming van de aarde - en hoopte daar financieel gewin uit te halen.

Maar naar buiten toe bleef het bedrijf volhouden dat de opwarming nog onbewezen was. In 1999 zei topman Lee Raymond zelfs nog dat de klimaatwetenschap was ‘gebaseerd op pure speculatie.’ Het bedrijf financierde bovendien campagnes die twijfel zaaiden over de wetenschap.

Bill McKibben, een vooraanstaande Amerikaanse publicist en de leider van klimaatactiegroep 350.org, vatte de conclusies van de onderzoeksjournalisten samen in een opiniestuk in The Guardian. Het bedrijf had de scepsis over klimaatverandering in de dop kunnen smoren door eerlijk te zijn, stelt McKibben. Maar Exxon koos precies de tegenovergestelde richting: ‘Geen enkel bedrijf heeft ooit zoiets groots en slechts gedaan. [...] Met zijn hebzucht hielp Exxon - meer dan welk ander instituut dan ook - om onze planeet om zeep te helpen.’

De publicatie van Inside Climate News: ‘Exxon Confirmed Global Warming Consensus in 1982 with In-House Climate Models’ Het verhaal van de Los Angeles Times: ‘What Exxon knew about the Earth’s melting Arctic’ Het betoog van Bill McKibben: ‘No corporation has ever done anything this big or bad’ Eerder publiceerden wij over de ‘twijfelindustrie’ achter de klimaatscepsis: ‘Zo breng je de wereld aan het twijfelen over klimaatverandering’
Democratie & Klimaat