Het gewenste antwoord op de vraag ‘lijkt mijn kont groot in deze broek?’ is drastisch veranderd. Daar waar het hebben van in de witte, westerse wereld voorheen nog werd gezien als problematisch, is het nu een doel op zich geworden.

Hoe komt het dat de westerse schoonheidsidealen zo zijn gaan verschuiven? Wat zegt het over deze tijd, en welke voor- en nadelen kleven eraan?

In Amerika werden vorig jaar 86 procent meer bilvergrotingen uitgevoerd dan in het jaar ervoor. Ook in Nederland stijgt de populariteit van de ingreep - en daarmee het aantal klinieken dat hem uitvoert. Voor wie zich geen operatie kan veroorloven, verkopen grote kledingketens broekjes met buttpads en zijn er op Instagram en YouTube legers vrouwen die laten zien hoe je met de juiste oefeningen een zo groot mogelijke kont kweekt. En dan bestaat er nog een enorme handel in illegale kontinjecties, variërend van siliconen die direct in het weefsel gespoten worden, tot superlijm en zelfs cement.

Dat een grote, strakke bil een goede bil is, wordt in veel delen van de wereld al tijden geroepen. Ook in het Westen is het streven naar meer bolling niet heel nieuw. Belfies zijn niet nieuw, beroemdheden met een booty zijn niet nieuw, fitnessprogramma’s die erom draaien een zo strak en groot mogelijk achterwerk te krijgen zijn niet nieuw. Al bijna tien jaar wordt in vrouwenbladen geschreven over ‘de billentrend.’

Toch lijkt iets wat begon als een tijdelijke uiterlijke obsessie, zich nu te evolueren tot nieuw westers schoonheidsideaal. Hoe gaat zoiets in zijn werk?

Trouwens: dat westerse schoonheidsideaal gaat verder dan de bil. Ook volle borsten, een wespentaille en een strakke buik horen erbij. Prachtig, maar nauwelijks een vrouw die van nature zo gebouwd is. Hoe komt het dat de westerse schoonheidsidealen zo zijn gaan verschuiven? Wat zegt het over deze tijd, en welke voor- en nadelen kleven eraan?

De afgelopen weken dook ik in de wereld van de bil en kwam ik uit op vijf mogelijke verklaringen voor het nieuwe ideaal, die ik de komende tijd samen met jullie verder wil onderzoeken.

1. De geopolitieke verklaring

Khloé Kardashian

Onder meer internet en de daarmee gepaard gaande globalisering zorgen ervoor dat strikte grenzen wat betreft ras, taal en cultuur steeds verder vervagen. Wat ervoor zou kunnen zorgen dat bijvoorbeeld Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse invloeden versmelten met het westerse schoonheidsideaal. De populariteit van culturele hybrides als laten dit goed zien. In bredere zin: hebben we het straks nog wel over een ‘westers’ schoonheidsideaal, of worden de standaarden steeds universeler?

2. De culturele verklaring

Cultural appropriation is een term die vooral in Amerikaanse media veelvuldig wordt gebruikt als het gaat over de billentrend. Het betekent zoiets als: ‘het jezelf toe-eigenen van positieve aspecten uit een andere cultuur, zonder oog te hebben voor de moeilijkheden waar die cultuur mee kampt.’

Iggy Azalea

Zo werd de Amerikaanse Vogue fel bekritiseerd toen het blad een artikel publiceerde onder de kop: ‘We’re Officially in the Era of the Big Booty’ maar daarin vooral witte vrouwen als Miley Cyrus en Iggy Azalea als lichtende kontvoorbeelden aanhaalde en straal negeerde dat vollere heupen en billen in veel zwarte gemeenschappen al tijden gewaardeerd worden.

Zijn we dan misschien aanbeland in een tijd waarin de grenzen tussen zwarte en witte schoonheidsidealen beginnen te vervagen? Zo ja, wat is dan het ideale lichaam van de toekomst?

3. De biologische verklaring

Borsten staan evolutionair gezien voor zogen en verzorgen, terwijl billen juist staan voor sensualiteit, aantrekkingskracht, lust en verleiding. Zou dat laatste belangrijker geworden zijn, evolutionair gezien? En zo ja, waarom dan?

4. De cosmetische verklaring

De meeste plastisch chirurgische ingrepen worden puur voor het oog uitgevoerd. Maar de meest uitgevoerde operaties hebben wel degelijk een medische oorsprong. Neusoperaties die het ademen vergemakkelijken, ooglidcorrecties omdat het hangende vel pijn doet of problemen met zien opleverde, borstvergrotingen voor vrouwen die hun borsten verloren omdat ze bijvoorbeeld kanker hebben gehad, of juist een borstverkleining om nek- en rugklachten tegen te gaan. Aan grotere billen lijkt echter nooit een medische reden ten grondslag te liggen.

Dat het vergroten van billen een relatief nieuwe ingreep is, levert een risico op: mooie borsten kun je vrij makkelijk op een betaalbare en gezonde manier ‘regelen’, net als een fijner gezichtje, omdat het operaties zijn die al decennia op grote schaal worden uitgevoerd. Mooie billen zijn vooralsnog niet zomaar te koop. Er zijn een paar klinieken in Nederland die bilvergrotingen uitvoeren, maar wie dat niet kan betalen grijpt soms naar goedkope en gevaarlijke injecties. Welke risico’s brengen illegale vergrotingen met zich mee en op welke schaal vinden deze praktijken plaats in ons eigen land?

YouTube
De clip ‘Anaconda’ van zangeres Nicki Minaj.

5. De optische verklaring

Kim Kardashian met een waist trainer.

De meeste billen die als schoonheidsideaal worden gepresenteerd zijn gefotoshopt, dus met andere woorden: gezichtsbedrog. Het extreem bewerken van foto’s is allang niet meer voorbehouden aan tijdschriften; jezelf oppoetsen kan op elke telefoon of laptop. Daardoor wordt het voorgespiegelde ideaal steeds extremer: de billen steeds ronder, de taille steeds dunner, de borsten steeds voller. De middelen die vervolgens in het echte leven worden ingezet lijken ook steeds rigoureuzer. Operaties en injecties dus, maar ook zogenaamde waist trainers, die met een beetje pech je organen afknellen, vliegen over de toonbanken. Welke invloed heeft de mogelijkheid om onszelf online ‘aan te passen’ op het echte leven?

Help je mee met mijn zoektocht?

Met het beantwoorden van bovenstaande vragen, en het toetsen van de vijf mogelijke verklaringen, hoop ik te kunnen analyseren waar het nu heersende schoonheidsideaal precies vandaan komt en wat dat zegt over de wereld. Want is dit nu een goede ontwikkeling, juist niet, of een beetje van allebei? Omdat het onderwerp zoveel verschillende kanten heeft, ben ik heel benieuwd naar jullie vragen, tips en ervaringen.

Hoewel de immer aan de achterkant groeiende Kardashians hun immer groeiende lippen stijf op elkaar houden, gaf bijvoorbeeld Nicki Minaj ruiterlijk toe kontinjecties gehad te hebben. Laten we uitzoeken waarom, en wat het oplevert. Een zoektocht naar de obsessie met de bil. Nicki Minaj zou zeggen: ‘Kiss my ass and my anus, ‘cause it’s finally famous.’

Je leest dit verhaal omdat Kim Kardashian in de kop staat Ze krijgt 250.000 dollar om vijf minuten haar gezicht te laten zien. Ze is volgens Time Magazine een van de honderd invloedrijkste wereldburgers. Ze is een universeel sekssymbool. Ze is Kim Kardashian, de vrouw die ogenschijnlijk niks kan, maar alles heeft. In dit profiel: haar succes verklaard. Lees hier mijn stuk over Kim Kardashian terug