Vanaf zondag komen de eerste wereldleiders, onderhandelaars en activisten aan in Parijs voor de grootste klimaattop sinds die in Kopenhagen in 2009. Het doel is om met een nieuw verdrag de hele wereld op een spoor naar meer duurzaamheid en minder uitstoot te krijgen. Maandag kom ik in Parijs aan en publiceer ik een verhaal dat antwoord geeft op alle vragen die je misschien over de top zult hebben.

Ik om de onderhandelingen van dichtbij te volgen, maar vooral om sleutelspelers te ontmoeten en de burgerbeweging die strijdt voor vergroening beter te leren kennen. In Parijs wordt niet alleen gewerkt aan een nieuw akkoord - een document met veel implicaties - maar ook aan de versterking van de die al gaande is en die de komende decennia nog veel groter zal groeien. Daar wil ik meer over te weten komen.

Met enkele grote verhalen - en met korte updates of notities tussen de bedrijven door - zal ik jullie op de hoogte houden van mijn bevindingen. Maar tijdens zo’n belangrijke top zullen velen van jullie ook wat dichter op het nieuws willen zitten, of misschien juist alle achtergronden eens rustig willen lezen. Daarom hieronder een lijstje met tips.

De straat op voor het klimaat

Voor wie het niet alleen vanachter z’n scherm wil volgen: komende zondag 29 november - een dag voor aanvang van de top - worden wereldwijde manifestaties georganiseerd. Na de aanslagen van 13 november heeft de Franse overheid de grote in Parijs verboden. Maar over de hele wereld zijn tienduizenden mensen alsnog van plan de straat op te gaan. Via de website van actieorganisatie kun je een evenement bij jou in de buurt vinden. Het grootste evenement in Nederland is de op het Museumplein, die zondag om 12:00 uur van start gaat. Volg #ClimateMarch op Twitter om op de dag zelf indrukken mee te krijgen.

Vooral tijdens de tweede week van onderhandelingen in Parijs zullen er allerlei acties plaatsvinden. Op 12 december - de dag nadat onderhandelaars een nieuw akkoord hopen te presenteren - wordt ondanks het voorlopige verbod van de Franse overheid een grote manifestatie in Parijs verwacht (hashtag: #D12). Om meer te weten te komen over de grote demonstraties kun je je het beste aanmelden voor de nieuwsbrief van Deze belangrijke organisatie voor klimaatactie werkt nauw samen met de Franse regering en houdt ook (nu al) een bij.

De Franse website is dé plek om je te laten informeren over alle activiteiten van milieu-, klimaat- en vredesorganisaties, vakbonden en alle andere groepen die je maar kunt verzinnen - ze zijn aanwezig en ze gaan zich laten horen. Op de website vind je alle culturele activiteiten rond de top (en wereldwijd) terug.

Hoe je de top het beste kunt volgen

Voor de belangrijkste verslaggeving rond de klimaattop kun je terecht op de volgende websites:

  • - een uitstekende nieuwswebsite met goede dagelijkse briefings per e-mail. Voor de klimaattop hebben ze een aparte pagina gemaakt, plus een van het conceptakkoord - zodat je door de verschillende onderdelen heen kunt klikken en er meer over kunt lezen.
  • - heeft verreweg het meeste en snelste nieuws over klimaatzaken, dus zal ook rond de top van grote waarde zijn.
  • - heeft een aparte pagina met alle berichten over de top. En voor goede analyse: het van dezelfde krant.
  • - website met vlot nieuws over de onderhandelingen (en allerlei andere klimaatgerelateerde zaken).
  • - website die speciaal is gemaakt om verslag te doen van de top in Parijs. Prima bron voor analyse én voor achtergronden over de omstreden onderwerpen in de onderhandelingen.

en hebben aparte hoekjes op hun website ingericht om hun grote verhalen in aanloop van de klimaattop te bundelen. Ook de en hebben voor de gelegenheid aparte klimaatpagina’s gemaakt.

Nog niet verzadigd?

Benieuwd wie er in Parijs toe doen? maakte een wrap-up van de belangrijkste spelers tijdens de top - en wat daar op het spel staat.

Tot slot een aantal waardevolle bronnen van het klimaatbureau van de Verenigde Naties:

  1. De van het United Nations Framework Convention for Climate Change (UNFCCC).
  2. De aparte pagina voor vanuit alle conferentiezalen.
  3. Onder de noemer publiceerde het klimaatbureau van de VN een soort online handboek over de onderhandelingen - aardig voor wie zich rustig wil inlezen.

Nog niet verzadigd? Misschien wil je dan wel een (gratis) boek lezen dat je tegelijkertijd bijpraat over de groene revolutie en de aanloop van de conferentie. De klimaatpublicist Jeremy Leggett schreef dit jaar iedere maand een hoofdstuk van zijn boek The Winning of the Carbon War (hij is zeker van zijn zaak). Begin volgend jaar maakt hij het af - inclusief de uitkomsten van de top in Parijs dus. De eerste elf hoofdstukken van zijn boek kun je nu al downloaden via

Met dank aan iedereen die tips aan me doorstuurde.

Wil je een mailtje ontvangen als ik een nieuw verhaal publiceer? Dat kan! Bij iedere noemenswaardige nieuwe publicatie over klimaat & energie op De Correspondent stuur ik een nieuwsbrief uit. Meld je hier aan om die mails te ontvangen (gemiddeld eens in de tien dagen en hoogstpersoonlijk). Meld je hier aan Lees dit verhaal als je wilt begrijpen wat er op de klimaattop in Parijs gaat gebeuren New Yorker-journaliste Elizabeth Kolbert maakte een mooi profiel van Christiana Figueres, de Costa Ricaanse secretaris van de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties. Zij vliegt de wereld rond om de geesten rijp te maken voor een nieuw akkoord in Parijs in december (en passant vertelt Kolbert daarover alles wat je moet weten). Haar strategie is een self-fullfulling prophecy: ze zegt nu al dát het akkoord er komt, in de hoop dat de wereldleiders dan vanzelf mee gaan doen. ‘Onmogelijk is geen feit maar een mentaliteit,’ aldus een motto in haar kantoor. Ze rekent er al lang niet meer op dat we de opwarming onder twee graden kunnen houden – wie eigenlijk nog wel? – maar van vertwijfeling is bij Figueres geen spoor. Haar volharding, optimisme en analyse van wat ze een ontwakend ‘planetair bewustzijn’ noemt, is inspirerend en overtuigend. The Weight of the World (leestijd: 35 minuten)