Meneer Rutte,

U stond op de voorpagina van The Financial Times. ‘STOP DE TOESTROOM VAN VLUCHTELINGEN OF RISKEER HET LOT VAN HET ROMEINSE RIJK’, stond erboven. De Romeinen gingen ten onder omdat ze hun grenzen niet goed bewaakten, zei u. En hetzelfde lot wacht Europa als we nu niet ingrijpen.

Ik zou graag weten wat er in uw hoofd omging. Hoe komt een minister-president erop om mensen die vluchten voor oorlog en terreur te vergelijken met de volksstammen die het Romeinse Rijk overspoelden? Was het de bedoeling dat we zouden denken aan bijvoorbeeld de legers van Attila de Hun, die in de vijfde eeuw rovend, verkrachtend en moordend door Europa trokken?

Op dezelfde dag stond er een interview met uw collega, Jeroen Dijsselbloem, in Het Financieele Dagblad. Hij zei dat de vluchtelingen ‘de welvaartsstaat’ komen ‘opblazen.’ Volgens de minister kunnen we het ons niet veroorloven om al die vluchtelingen een fatsoenlijk onderkomen te bieden. ‘We hebben niet genoeg woningen en middelen,’ aldus Dijsselbloem.

Ik heb de cijfers even opgezocht. De IND verwacht dit jaar 58 duizend asielzoekers, en volgend jaar ook. Samen beslaat dit ongeveer 0,7 procent van de Nederlandse bevolking - evenveel als de gemeente Ede. En de kosten? Voor dit jaar worden ze op 1,3 miljard. Dat is 0,2 procent van onze economie. Het geld komt trouwens grotendeels uit het potje voor ontwikkelingssamenwerking. En o ja, er staan meer dan 100.000 woningen langdurig leeg in Nederland.

Ik zit dit nu allemaal te vertellen, maar u weet dit zelf natuurlijk ook wel. U heeft acht jaar geschiedenis gestudeerd en wéét dat uw vergelijking met het Romeinse Rijk nergens op slaat. Dijsselbloem mag dan landbouweconomie hebben gestudeerd, ook hij wéét dat de welvaartsstaat niet wordt ‘opgeblazen.’

Het is net als met Geert Wilders. De voorman van de PVV begrijpt dat vrijwel al zijn ideeën – het sluiten van de Nederlandse grenzen, het verbranden van de Koran – totaal van de pot gerukt zijn. Maar daar gaat het niet om. Waar het Wilders om gaat is dat andere politici, zoals u en meneer Dijsselbloem, een beetje meer op hem gaan lijken. Dat u wat vaker dingen zegt waar u zich achteraf een beetje vies over voelt.

In 2008, toen u nog fractievoorzitter was van de VVD, noemde u Wilders een ‘politieke pyromaan’. U beschreef zijn methode als: ‘in brand steken en wegrennen.’ Maar is dat niet precies waar u en uw collega’s nu mee bezig zijn? De fractievoorzitter van uw partij, Halbe Zijlstra, zette vluchtelingen onlangs weg als profiteurs die hier komen voor een borstvergroting. Dat was weer compleet van de pot gerukt, maar Zijlstra bood er zijn excuses niet eens voor aan.

Er is natuurlijk nog een andere mogelijkheid. Het zou kunnen dat u het allemaal meent. Dat u als geschiedenisstudent uw tentamen Oudheid nooit heeft gehaald, dat meneer Dijsselbloem gewoon niet kan rekenen en dat meneer Zijlstra echt denkt dat de gemiddelde vluchtelinge zich vooral zorgen maakt over haar cupmaat. In dat geval zouden u en uw collega’s niet laf en opportunistisch zijn, maar gewoon dom.

Eigenlijk hoop ik op dat laatste. Een beetje domheid valt namelijk wel te genezen met wat feitenkennis. Maar lafheid en opportunisme? Ik ben bang dat die dingen veel dieper gaan.