Het leukste aan YouTube wat mij betreft: de nieuwe videogenres die er ontstaan.

De bijvoorbeeld, waarin de tekst van een popklassieker wordt vervangen door een beschrijving van wat er gebeurt in de videoclip:

YouTube

De ‘literal version’ van Total Eclipse of the Heart

Ook leuk: nieuwslezers die door de autotuner (software waarmee je valse zang kunt ‘zuiveren’) worden gehaald:

YouTube

The Gregory Brothers hebben het patent op dit genre, dat ze tegenwoordig Songify the News noemen

Maar het is niet allemaal postmoderne meligheid. Een nieuw genre met grote educatieve waarde is de Whiteboard Animation, de schoolbordanimatie. De allermooiste verschijnen op het YouTubekanaal van een 260 jaar oud Londens instituut met de klinkende naam Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA), dat tot doel heeft de creativiteit van de mensheid aan te spreken, om zo eenentwintigste-eeuwse verlichting te bereiken.

Dat ziet er dan zo uit:

YouTube

Smile or Die, een schoolbordanimatie op basis van een lezing van Barbara Ehrenreich

Journalist en activist Barbara Ehrenreich gaf deze inspirerende lezing over de gevaren van positief denken voor de RSA. De animatie erbij werd gemaakt door het bedrijf Cognitive Media uit Kent, dat hieronder uitlegt waarin de kracht van het genre schuilt - uiteraard met een schoolbordanimatie:

YouTube

Waarom schoolbordanimaties beter werken dan Talking Heads

Inmiddels zijn er van de RSA door Cognitive Media tot ‘Animates’ bewerkt.

Het geheim van het succes van de RSA-animaties zit hem wat mij betreft in de combinatie van een inspirerende lezing én de tekeningen erbij - op YouTube zijn genoeg schoolbordanimaties te vinden die je aandacht niet zo effectief vasthouden.

Wie nu denkt: dit wil ik zelf maken! Daarvoor kun je uiteraard ook in de tutorialhemel die YouTube is. Zoek op Whiteboard Animation of Video Scribing.

Eerder in deze reeks:

YouTube is te groot geworden. Help mee de pareltjes te vinden Bijzondere YouTubekanalen die niet door mensen in je eigen culturele omgeving of taalgebied worden gekeken, blijven gemakkelijk buiten je blikveld. Komende week tippen we daarom hier onze favoriete YouTubers. En horen we heel graag wie jullie YouTubehelden zijn. Lees hier de aftrap van deze reeks terug YouTube is de ideale Nerd TV. Vijftien tips voor de donkere decemberdagen YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen ik en collega's deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: vijftien lekker nerderige programma's die op de gewone tv ontbreken. Lees hier Dimitri Tokmetzis’ aanbevelingen terug Waarom ik het liefst John Oliver kijk bij het ontbijt YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen ik en collega's deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: de man die zijn eigen kerk oprichtte en de organisatie van Miss America ontmaskerde. Lees hier Sanne Blauws aanbeveling terug Met de boodschap ‘burgerschap is niet saai’ kun je op YouTube een rockster worden YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen mijn collega's en ik deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: twee vloggende broers die strijden tegen world suck. Lees hier Nina Polaks aanbeveling