Op YouTube kun je alles leren wat je wilt, zegt de Israëlische muzikant Kutiman in onderstaande video. ‘Hoe je een ui pelt zonder te huilen. Hoe je een gat boort in je muur. Hoe je een gloeilamp vervangt. En hoe je funky kunt drummen.’

YouTube

Kutiman legt uit hoe hij YouTubevideo’s monteert tot nieuwe muziek

Het is een van de circa honderd kanalen die door jullie werden aanbevolen naar aanleiding van mijn oproep om elkaar te gidsen door de grootste videojungle ter wereld.

YouTube is te groot geworden. Help mee de pareltjes te vinden YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen ik en collega's deze week onze favoriete kanalen aan. En horen we heel graag wie jullie YouTubehelden zijn. Lees hier de oproep terug

Wat Kutiman doet, vat de kracht van YouTube goed samen. Je kunt er alles vinden, je kunt er alles leren en je kunt daar weer nieuwe dingen mee maken. In zijn geval: nieuwe muziek, waar hij ruim 40.000 abonnees op heeft.

YouTube

En zo klinkt dat dan bij Kutiman

‘Kutiman smeedt homevideo’s van onbekende amateurmuzikanten op YouTube samen tot compleet nieuwe nummers. Eigenlijk wat DJ Shadow op zijn album Endtroducing al in 1996 deed met samples van obscure en onbekende lp’s,’ schreef degene die deze video

Lees je De Correspondent, dan kijk je...

Aanleiding om te inventariseren op welke YouTubekanalen wij en jullie afstemmen, was het feit dat de grootste videocollectie ter wereld last heeft van verkokering. In theorie kun je op YouTube alles vinden over elke (sub)cultuur, maar in de praktijk en in de zijbalk met aanbevelingen krijg je vooral meer van hetzelfde te zien. Kortom: het is moeilijk om nieuwe kanalen buiten je bestaande interesses te vinden.

Een oplossing daarvoor: tips inwinnen bij vrienden, collega’s en geestverwanten.

Toen sommige kanalen keer op keer in de reacties werden genoemd, merkte een van jullie op dat er nu wederom sprake is van een koker. Maar ik vond het ook wel leuk om erachter te komen welke favorieten Correspondentlezers met elkaar blijken te delen.

De meest genoemde kanalen die nog niet langskwamen in de bijdragen van correspondenten, waren:

YouTube

CGP Grey, over het verschil tussen Holland en Nederland

CGP Grey (zeker vijf keer genoemd), een Iers-Amerikaanse YouTuber, die zijn gezicht nooit laat zien in de talloze zeer goed geresearchte explainervideo’s die hij maakt. Ook getipt werd zijn podcastserie die ook op YouTube te volgen is. En leuk in het kader van zoeken naar interessantere video’s op YouTube: bestaat uit video’s die hij zelf aanraadt.

YouTube

The School of Life, over leven met onzekerheid

Het kanaal The School of Life van de Zwitsers-Britse filosoof Alain de Botton, die zijn mensvriendelijke gedachtegoed mede via dit zeer populaire kanaal verspreidt, dat zeker vier keer door jullie werd genoemd.

YouTube

Veritasium, over de meest radioactieve gebieden ter wereld.

Veritasium (afgeleid van het Latijnse woord veritas, waarheid), het kanaal van de toegankelijke Canadees-Australische natuurkundige en vlogger Derek Muller, is een wetenschapskanaal, dat gaat over veel meer dan wetenschap alleen. Zo legt Muller ook uit waarom lijdt aan dezelfde vorm van verkokering als YouTube. Dit kanaal werd ook zeker vier keer genoemd.

En de pareltjes dan?

Iemand zei: ‘Zouden we in plaats van alleen de dingen te delen die we kennen niet ook juist gezamenlijk kunnen gaan graven naar de onbekende onontdekte kanalen? De zogeheten donkere materie; die deeltjes van YouTube die niemand ziet maar noodzakelijk zijn voor haar bestaan?’

Hij noemde daarbij een heel klein en onbekend kanaal met video’s ‘over de zinloosheid van het bestaan in games’:

YouTube

Tilarons mysterieuze gamekunst

Een goed punt. De populaire video’s, daar draaide het toch niet om? De oneindige verzameling niches op YouTube vormen wat mij betreft de grootste charme van de videosite. En zo viel ik als een blok voor deze niche: pluchen goeroes die levenswijsheden verkondigen.

YouTube

Puppetji: Are You A Puppet?

En zo kwam er ook langs, een kanaal dat volgt en uiteraard - we hebben het hier over YouTube -

Alle niches hier bijeenbrengen, zou weer leiden tot de chaos die we juist probeerden te bezweren. Wat me brengt op het volgende.

Twee playlists en een podcastvervolg

Naast circa honderd aanbevelingen van kanalen kwamen er twee ideeën binnen, die we graag uitvoeren.

  1. Het bundelen van video’s op YouTube zelf. Aanvankelijk wilden we het YouTubekanaal van De Correspondent abonneren op alle kanalen die onder de oproep werden genoemd. Maar dat zou opnieuw een nauwelijks doorwaadbare jungle opleveren. We hebben daarom twee playlists gemaakt met video’s. Eentje waarin zijn gebundeld en eentje met Gekozen door mij, zonder thematische begrenzing. Behalve bovenstaande video’s vind je er muziek, filmkritiek, educatie en persiflage - een kleurig pallet van wat er door jullie zoal wordt gekeken.
  2. Het tweede idee was: kunnen we ook onze favoriete podcasts met elkaar delen? Een goed plan! Collega Nina Polak gaat daar komende maand mee aan de slag.

Dank voor het delen!

Bekijk hier onze aanbevelingen terug:

YouTube is de ideale Nerd TV. Vijftien tips voor de donkere decemberdagen YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen ik en collega's deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: vijftien lekker nerderige programma's die op de gewone tv ontbreken. Lees hier Dimitri Tokmetzis’ aanbevelingen terug Waarom ik het liefst John Oliver kijk bij het ontbijt YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen ik en collega's deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: de man die zijn eigen kerk oprichtte en de organisatie van Miss America ontmaskerde. Lees hier Sanne Blauws aanbeveling terug Met de boodschap ‘burgerschap is niet saai’ kun je op YouTube een rockster worden YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen ik en collega's deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: twee vloggende broers die strijden tegen world suck. Lees hier Nina Polaks aanbeveling terug Het leukste aan YouTube? Deze nieuwe genres YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen mijn collega's en ik deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: de beste schoolbordanimaties (en hoe je ze zelf kunt maken). Lees hier Thalia Verkades aanbeveling terug Hoe YouTube mij leert geen robot te worden YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen ik en collega's deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: Afrikaanse satire en Amerikaanse yogales. Lees hier Maite Vermeulens aanbeveling terug Waarom is dit bizarre filmpje een half miljard keer bekeken? Mijn dochter legt het uit YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen collega's en ik deze week onze favoriete kanalen aan. Vandaag: het favoriete kanaal van mijn driejarige dochter - en dus van mij. Lees hier Michiel de Hoogs aanbeveling terug