1. Verhalen uit alle hoeken van de wereld

Voordat ik in 2012 Ruslandcorrespondent werd voor NRC Handelsblad, luisterde ik graag naar Een wekelijkse podcast van een halfuurtje waarin een stuk of vijf buitenlandcorrespondenten van de BBC een persoonlijke indruk geven van wat er gebeurt in hun hoekje van de

From Our Own Correspondent loopt al zestig jaar als radio-uitzending en was een van de eerste radiorubrieken van de BBC die als downloadbare serie - podcast dus - op het wereldwijde web verscheen. Het online archief reikt drie jaar terug.

Paradoxaal genoeg stopte ik met luisteren toen ik zelf buitenlandcorrespondent werd. Ik belandde in de nieuwshectiek die je achter dit rustige programma niet zou vermoeden en had geen tijd meer voor podcasts.

Voor de aanbeveling van vandaag zocht ik het programma weer op. En nu ik weet wat de gejaagde, onrustige omstandigheden zijn waaronder de meeste van deze correspondenten ongetwijfeld werken, ben ik nog meer gecharmeerd van dit zachtaardige, reflecterende programma.

In hun berichten doen de correspondenten een minuut of vijf alles wat ze in de gewone, snelle, sobere nieuwsverslaglegging niet mogen

In hun berichten doen de correspondenten een minuut of vijf alles wat ze in de gewone, snelle, sobere nieuwsverslaglegging niet mogen. Zoals fantasierijke metaforen gebruiken. De correspondent in Irak vergeleek ingestorte huizen in Ramadi afgelopen week met gezonken boten.

Of uitweiden over iets schijnbaar irrelevants: de correspondent op Lesbos, waar nog steeds vluchtelingen aankomen, begon over een school flamingo’s die daar rondloopt. Het doet je als luisteraar weer beseffen dat de werkelijkheid zoveel rommeliger en kleurrijker is dan ‘het nieuws.’

Wat From Our Own Correspondent overtuigend maakt, en enorm prettig om naar te luisteren, is dat de correspondent het idee van objectief de feiten verslaan even mag loslaten. Via zijn eigen zintuigen en zijn eigen perspectief mag hij zijn volgers in dit programma zijn wereld ver weg laten beleven. Dat de correspondenten hun vertelling zelf inspreken in dat mooie Britse Engels, brengt het nieuws van heel ver weg heel dichtbij. Ideaal dus voor een podcast.

2. Verhalen die je bewust maken van je onderbewuste

Een andere podcast waar ik soms naar luister, is van David McRaney. Het centrale thema is, in zijn woorden, dat je niet bewust bent van hoe onbewust je bent. Ken je waarin je moet tellen hoe vaak de bal overgespeeld wordt door het witte team? Of van illusionist Derren Brown met die wisseltruc op straat achter een schilderijlijst?

Het waren die video’s - waarin duidelijk zichtbaar wordt hoe selectief de menselijke aandacht is en hoe slecht we dat van onszelf doorhebben - die de aanleiding vormden voor McRaney’s blog en podcast. Steeds weer maakt hij afleveringen over hoe structureel mensen hun waarnemingsvermogen, kennis en capaciteiten blijken te overschatten. Vaak interviewt hij daarvoor wetenschappers, die ruim de gelegenheid krijgen om hun verhaal te doen. Voor wie de rust of gelegenheid niet heeft om te luisteren naar het programma, dat vaak wel een uur duurt, transcribeert McRaney zijn podcast.

Een leuke gaat over hoe moeizaam onze hersenen begrijpen dat extern opgeslagen kennis (die in rekenmachines, bij specialisten, of op het internet) niet in ons eigen hoofd zit.

Eerder in deze serie:

Laten we samen podcasts gaan luisteren Ik ontdekte pas twee jaar geleden dat je een iPhone ook als radio kunt gebruiken. Maar sindsdien komt een groot deel van de journalistiek die ik consumeer binnen via mijn koptelefoon. Het zijn gouden jaren voor podcasts en wij gaan op een rij zetten wat je niet mag missen. Lees hier Nina Polaks aftrap van deze reeks terug Vijf afleveringen die laten zien waarom This American Life zo goed is Het zijn gouden jaren voor de podcast. Maar hoe vind je de pareltjes? Deze week bevelen collega's en ik de beste luisterverhalen aan. In deze aanbeveling: de Afghaanse vluchteling die voor het eerst de bus nam, liefde op een vliegdekschip en de conciërge from hell. En nog meer moois uit het This American Life-archief. Lees hier de aanbeveling van Sanne Blauw terug Deze podcast fluistert je grote verhalen over kleine mensen in het oor Het zijn gouden jaren voor de podcast. Maar hoe vind je de pareltjes? Deze week bevelen collega's en ik de beste luisterverhalen aan. In deze aanbeveling: de schitterende Nederlandse podcastserieToendra, bewonderenswaardig om zijn imititeit en montage. Lees hier de aanbeveling van Lex Bohlmeijer terug Luisteren: een podcast over een andere podcast (en de kracht van podcasts) In Amerika is het razend populair: de podcast. Indringende verhalen over gewone mensen die worstelen met grote problemen. De VPRO is (in samenwerking met de NTR) begonnen met een dergelijke serie kleine documentaires: Toendra. Jair Stein is een van de makers. Hij bewijst dat kleine verhalen grote journalistieke zeggingskracht kunnen hebben. Luister hier de podcast terug Podcasts op De Correspondent De Correspondent heeft ook een podcastkanaal. Bijna elke week spreekt Lex Bohlmeijer een inspirerend persoon voor een bijzonder verhaal. Zo sprak hij Karen Armstrong, Tofik Dibi, Ruben van Zwieten, Mitchell Esajas en vele anderen. Beluister hier de podcasts van Lex Bohlmeijer