Documentaires krijgen zelden een tweede deel. Ik vermoed dat de Zweedse filmmaker ook niet gerekend had op een vervolg op zijn onthullende Dat was een inkijkje in een rechtszaak tegen bananenbedrijf Dole, dat zich schuldig zou hebben gemaakt aan het gebruik van in Amerika verboden pesticiden in bananenrepubliek

Lange tijd zag het er zelfs naar uit dat die film het witte doek nooit zou halen. De moeite die producent Dole nam om de filmmaker bij de première het zwijgen op te leggen had bijna vruchten afgeworpen.

Bijna. Want deel twee, Big Boys Gone Bananas!* laat zien hoe de multinational op een haar na succesvol was in het saboteren van de verspreiding van de film. Het is voor de liefhebber van onderzoeksjournalistiek een waardevolle blik op hoe grote multinationals voor hen onwelgevallige publicaties of films in de kiem proberen te smoren. In dit geval: hoe Dole de film Bananas!* uit de bioscoop wilde houden.

Update: de film is nu niet meer te bekijken. Het laatste weekend van de maand komt een nieuwe film online. Hier vind je nu de trailer van Big Boys Gone Bananas!*​, die we in februari keken.

YouTube
Trailer van de film Big Boys Gone Bananas!*
Big Boys Gone Bananas!* laat zien hoe de multinational op een haar na succesvol was in het saboteren van de verspreiding van de film

Malafide beïnvloeding van collega-journalisten, lastercampagnes opgezet door de ranzigste pr-bedrijven, dreigementen en rechtszaken, ze behoren allemaal tot het arsenaal van een in het nauw gedreven corporate Goliath, in dit geval een bedrijf dat bij zijn klanten letterlijk als fris en fruitig te boek wil staan. En dat allemaal voor een film die naar mijn bescheiden mening niet eens zo belastend is.

Beangstigend is dat die strategieën ontzettend doeltreffend kunnen zijn en dat er als armzalig journalist nauwelijks iets tegen in te brengen is. Dat Zweedse parlementariërs en een winkelketen op een gegeven moment een Doleboycot voorstaan en daarmee Gertten indirect aan de maatschappelijke verontwaardiging helpen over het bedrijf, heeft dan ook vooral te maken met de doorgeschoten agressie van het fruitconglomeraat. Niet zozeer met de contra-inspanningen van de filmmaker, die natuurlijk veel minder middelen tot zijn beschikking heeft.

Jammer is wel dat Gertten de klachten van Dole inhoudelijk nauwelijks aandacht geeft, waardoor de film een beetje eenzijdig is. Maar door het lef om dit bedrijf nogmaals diep in de ogen te kijken, zij het hem vergeven.

De film Big Boys Gone Bananas!* is tot zondagavond te zien op De Correspondent. Vragen? Stel ze in het Engels en de regisseur geeft maandag antwoord!

*In een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat het eerste deel van Bananas!* over bananenboeren uit Guatemala ging. Dat klopt niet, het gaat om Nicaragua.

Meer Movies that Matter? De volgende editie van het Movies that Matter Festival vindt plaats van 18 tot en met 26 maart 2016. In negen dagen worden in filmhuizen in Den Haag zo’n negentig films vertoond. Het programma wordt eind februari bekendgemaakt, vanaf 3 maart gaat de kaartverkoop van start. Lees hier meer over het festival

Meer film?

Deze rivier vergiftigt Brazilië. En niemand grijpt in Een van de grootste milieurampen ooit voltrekt zich op dit moment in Brazilië. Na een damdoorbraak stroomde een enorme hoeveelheid giftige modder een rivier in. Het gif doodt alles op zijn weg, een weg die uitmondt bij de grootste broedplaats van zeedieren in de Atlantische Oceaan. Verslag van een reis langs een ecologische apocalyps. Bekijk hier de film Mini-docu: Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht. Dit is het verhaal van Hassan, opgevangen in Haarlem Filmmaakster Jiska Rickels trok zich het lot aan van vluchtelingen die worden opgevangen in de voormalige Koepelgevangenis in haar woonplaats Haarlem. Daar leerde ze de levens kennen van de mensen die ze ontmoet. Een van hen is Hassan, uit Hama, een stad bij Homs, in Syrië. Ze besluit hem te filmen. Het resultaat: een indringende vertelling. Bekijk hier de film