Een van de leukste dingen aan vliegvelden vind ik de zelfhulptafels in de boekwinkels. Vooral in Amerika glimmen de witte tanden van de goeroes je tegemoet. Allemaal houden ze je een belofte voor. Rijkdom, zelfvertrouwen, promotie: alles ligt binnen handbereik als je tijdens je aanstaande vlucht hun boek leest.

In 2008 bezweek ik op het vliegveld van San Francisco voor The Four Hour Work Week van Tim Ferriss. Ook al was het een nachtvlucht, toen het vliegtuig in Amsterdam landde, had ik het uit. Het boek gaat over het uitbesteden van dingen waarvan je niet voor mogelijk hield dat je ze kunt Zo creeër je tijd voor de dingen die je echt belangrijk vindt.

Op zijn gedachtegoed kom ik nog eens terug, maar voor nu draait het even om Ferriss zelf. Ik verloor hem ondanks de goede kennismaking uit het oog. Totdat een aantal van jullie in de bijdragen onder zijn podcast

Daar ben ik nu al twee weken verslaafd aan.

Het doel van The Tim Ferriss Show is het ontleden van wat ‘world class performers’ zo goed maakt. Daar neemt Ferriss ruim de tijd voor, de interviews met deze meesters duren vaak anderhalf uur. Kevin Costner, Jamie Foxx, filosoof Alain de Botton, Amanda Palmer en ‘onze’ waren al op bezoek. Het is een van sporters, wetenschappers, ondernemers, acteurs en schrijvers.

Ferriss doet als interviewer veel dingen waarvan je normaal denkt: doe dat nou niet. Zo heeft hij er geen problemen mee zich een paar minuten lang op de voorgrond te plaatsen. Hij springt ook vaak van de hak op de tak (zonder door te vragen), stelt ellenlange vragen, zaagt soms eindeloos door over details en is vrijwel nooit kritisch.

Maar het gekke is: dit levert ontzettend op. Alle gasten nemen de ruimte voor introspectie en durven door de onbeschaamdheid van Ferriss zichzelf ook te laten gaan in het praten over hun passie.

Zo neemt Edward Norton bijna een kwartier om uit te leggen waarom hij een scene uit zo bepalend vindt in zijn eigen ontwikkeling als acteur. De beroemde marketeer Seth Godin vertelt ongegeneerd over zijn perfectionistische neuroses.

Door The Tim Ferriss Show ga je allerlei werelden (die van film, investeringsfonden, literatuur, et cetera) beter begrijpen. Bovendien is het heel enthousiasmerend om zulke briljante mensen zo informeel te horen spreken.

Luistertip voor

Je vindt de podcast van Tim Ferriss hier Je kunt de podcast beluisteren in iTunes of een speciale app als Overcast (iOS) en ShiftyJelly (Android). Klik hier om je te abonneren op Ferriss

Lees ook mijn boek

Probeer het Dankboek, een dagboek voor een gelukkiger leven Dankbare mensen zijn gelukkigere mensen. Alleen vergeten we vaak dankbaar te zijn. Daarom heb ik het Dankboek gemaakt. In dit dagboek kun je dagelijks drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, en waarom. Als je wakker wordt bijvoorbeeld, of voor het slapengaan. Volgens talloze studies uit de positieve psychologie, word je van dit dagelijkse ritueel optimistischer, tevredener én socialer. Probeer het ook uit! Bestel het in onze kiosk (zonder verzendkosten in Nederland)