Kunstgesprekken zonder bewijsdrang. Dat is het motto van onze talkshow Artfest. Want over beeldende kunst praten is ook heel leuk als je geen kunstgeschiedenis hebt gestudeerd. En voor het eerst kun je de show online terugzien! Dit omdat De Correspondent met de VPRO een samenwerkingsverband is aangegaan: De Correspondent maakt de avond, de VPRO filmt. Beide platforms publiceren daarna de registratie. Zo doen we allebei waar we goed in zijn en kunnen jullie - ook als je er niet bij kunt zijn - van de avond genieten.

Deze editie ging over kunst en natuur. Werelden van verschil, zo lijkt het: kunst komt voort uit de menselijke geest, natuur ontstaat juist zonder menselijk ingrijpen. Toch is het goed om de wereld om ons heen niet alleen vanuit onze eigen soort te bekijken. Kunstenaars kunnen ons daarbij helpen.

Kijk hier fragmenten van de avond terug. Te beginnen met de introductie van het onderwerp.

YouTube


Tijdens Artfest: De Natuureditie spraken we bijvoorbeeld kunstenaar die onvoorspelbare natuurlijke processen in haar kunst toelaat. Door chemische reacties in te zetten bij het maken van kunst. Of slakken (waar ze die vond? gewoon, besteld op internet).

YouTube


Kunst komt voort uit de menselijke geest, natuur ontstaat juist zonder menselijk ingrijpen. Toch is het goed om de wereld niet alleen vanuit onze eigen soort te bekijken

Kunstenaar houdt zich al bijna twintig jaar bezig met het Cosmopolitan Chicken Project, dat inmiddels drieduizend kippen en een enorme rijkdom aan genetische diversiteit omvat. Met dit kunstwerk doorbreekt hij de monocultuur van fokkippen en vestigt hij de aandacht op de relatie tussen mens en dier. Wist je bijvoorbeeld dat de Fransen hun eigen kip hebben gefokt? Met, jawel, een rode kop, wit lijf en blauwe pootjes.

YouTube


Ook Erik de Jong, Cultuur, Landschap en Natuur aan de Universiteit van Amsterdam, liet ons zien hoe beperkend het is om alleen de mens centraal te stellen. We moeten volgens hem meer vanuit de dieren en mensen denken. En wist je dat er in Artis een museum is dat al zestig jaar leegstaat? Daar gaat hij dus verandering in brengen.

YouTube


Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem, gaf een minicollege over bloemen en politiek in kunst, van de zeventiende eeuw tot nu. Je zal nooit meer met dezelfde ogen kijken naar bloemstukken die op tafel staan tijdens politieke onderhandelingen.

YouTube


En we deden, als altijd, een quiz. Veel kijkplezier!

YouTube


Meer kunstverhalen?

Hier op Curaçao gaan kunstenaars met psychiatrische patiënten de voorspelbare Nederlandse kunstwereld te lijf Wie aan Curaçao denkt, denkt aan een helderblauwe zee, pastelkleurige huisjes in de zon en vakantievierende Hollanders. Niet aan een vooruitstrevende hedendaagse kunstscene. Maar op het terrein van een psychiatrische kliniek wordt hard gewerkt om daar verandering in te brengen. Lees de reportage hier terug Deze criminelen kunnen op sympathie rekenen. Wat zegt dat over de kunstwereld? Hergebruiken hoort bij kunst. De grens tussen wat wel en niet mag is alleen erg troebel. Eén ding staat wel vast: kunst vervalsen mag niet. Waarom worden kunstvervalsers dan zo mild beoordeeld? Lees het verhaal hier terug