Spring naar inhoud

Kijktip: Marijn Franks film Vleesverlangen komt donderdag op televisie

Toen ik jullie vroeg wat we het beste konden doen om ons voedselsysteem te verduurzamen, luidde het meestgehoorde antwoord: Stoppen met vleeseten. Of in ieder geval: enorm minderen.

En jullie hebben gelijk. Minderen met vlees is hét antwoord op alle grote problemen van ons voedselsysteem: watergebruik, uitstoot van broeikasgassen, ontbossing, vervuiling, dierenleed, gezondheid.

En toch doen we het niet.

Journalist en documentairemaker Marijn Frank besloot een film over deze cognitieve dissonantie te maken. De film Vleesverlangen ging op het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam (IDFA) in première, werd goed ontvangen en ging daarna in roulatie in de bioscoop.

Ikzelf heb me de afgelopen maanden ook veel met de film beziggehouden: naast journalist ben ik ook programmadirecteur bij het Food Filmfestival. In die hoedanigheid maakte ik tijdens het IDFA een talkshow over de toekomst van vlees waarin Marijn te gast was. Later werden Marijn en ik (en trouwens ook Correspondent Klimaat & Energie Jelmer Mommers) gevraagd aan te schuiven bij een uitermate interessant verlopen ‘moreel beraad’ over vleeseten in De Nieuwe Liefde (kijk deze discussieavond hieronder terug). Full disclosure: naar aanleiding van dit alles werd ik gevraagd researchwerk te doen voor de NTR, de omroep die Vleesverlangen uitzendt. Na de televisie-uitzending vindt er online een ‘aftertalk’ - een inhoudelijk gesprek met onder anderen Marijn Frank - plaats en kan je meedoen aan een ‘challenge’ – een uitdaging om veertien dagen minder vlees te gaan eten. Het research dat ik deed was voor dit online project.

Maar ook los van mijn betrokkenheid raad ik iedereen aan de film te gaan kijken. Hij heeft zeker niet het laatste woord over vleesconsumptie: ze is persoonlijk en gaat vooral over Franks eigen wroeging met vleeseten. De grootwereldlijke problemen waaraan de intensieve vleesproductie zo sterk bijdraagt komen minder te sprake. Maar de film biedt wel handvatten aan eenieder die zijn eigen vleesconsumptie wil beperken. En ik zou graag horen - van de vleeseters onder de lezers - of ze na het zien van de film bereid zijn actie te ondernemen. En waarom dan wel of niet.

Donderdag 19 mei aanstaande om 21.00 wordt de film vertoond op NPO 3. Na de film kan je op de site van de NPO meekijken naar de aftertalk en je inschrijven voor een uitdaging.

Lees hier het eerste deel uit mijn serie over de toekomst van ons voedsel terug Dit schreef ik eerder over waarom stoppen met vlees eten moeilijk is
Vimeo
De trailer van Vleesverlangen
YouTube
De opname van het ‘moreel beraad’ over vlees eten in De Nieuwe Liefde
Ga de uitdaging met NPO 3 aan en eet 14 dagen minder vlees (langer mag ook) Wil je meer lezen over het Food Filmfestival tijdens IDFA? Klik hier
Journalist, gespecialiseerd in voedselbeleid