Ten minste 130 jonge mannen hebben tijdens een drukke en onrustige oudejaarsavond in Keulen honderden vrouwen beroofd en aangerand. Tot nu toe zijn 31 mannen geïdentificeerd als verdachte van

Een onderbezette, ongecoördineerde verzameling van diensten betrokken bij de ordehandhaving wist niet adequaat op deze situatie te reageren.

De openbaar aanklager van Keulen, Ulrich Bremer, laat desgevraagd weten dat zich nu in totaal 1.215 slachtoffers hebben gemeld. 487 van hen deden aangifte van seksueel geweld, waaronder seksueel getinte opmerkingen, aanranding en verkrachting.

Mogelijk is het aantal gevallen van verkrachting inmiddels opgelopen. Het aantal van 21 is de laatst vrijgegeven informatie.

De politie onderzoekt momenteel van verkrachting en pogingen tot verkrachting gedurende oudejaarsnacht. ‘De verkrachtingen betreffen geen penetratie met de geslachtsdelen, maar penetratie van de genitaliën met de vingers, dat volgens de Duitse wet ook onder verkrachting valt,’ legt Bremer uit.

Op het stationsplein in Keulen. Foto’s: Sascha Schuermann / Getty
Op het stationsplein in Keulen. Foto’s: Sascha Schuermann / Getty

De lijst met misdrijven omvat verder diefstal en verzet tegen de politie.

De meerderheid van deze 130 verdachten is in Duitsland aangekomen in 2015. Het betreft mannen uit Marokko (42 verdachten), Algerije (39), Irak (17), Syrië (9) en Duitsland (7), Tunesië (2), Libanon (2), Libië (2) en Afghanistan, Montenegro, Iran, Eritrea, India, Egypte, Hongarije, Spanje en Albanië (1). Van één verdachte is de nationaliteit onbekend.

Gegevens van de Keulse politie tonen aan dat Noord-Afrikaanse nieuwkomers (met weinig kans op een verblijfsvergunning) vaker misdaden plegen dan asielzoekers uit oorlogsgebieden. 40 procent van de Noord-Afrikanen in Keulen pleegt een misdaad in het eerste jaar in Duitsland, terwijl dit bij Syriërs 0,5 procent is.

De Keulse politie is al drie jaar op de hoogte van het feit dat deze groep Noord-Afrikanen veel overlast veroorzaakt.

De incidenten konden plaatsvinden omdat de verschillende diensten betrokken bij de ordehandhaving onvoldoende met elkaar samenwerkten, zo blijkt uit deze tijdlijn waarmee we de nacht minuut voor minuut gereconstrueerd hebben.

Van minuut tot minuut: dit gebeurde met oudjaar in Keulen Om beter te begrijpen wat er op en rondom het station van Keulen is gebeurd, hebben we een tijdlijn van de gebeurtenissen gemaakt. De informatie in deze tijdlijn is gebaseerd op officiële rapporten, die wij hebben kunnen inzien. Lees hier de reconstructie

Zoals op de onderstaande kaart te zien is, bleek het moeilijk de inzet van de drie verschillende autoriteiten – de deelstaatpolitie, de federale politie en de gemeentelijke handhaving – te coördineren. Hierdoor was de politieaanwezigheid tijdens de nacht op cruciale momenten te laag.

Openbaar aanklager Bremer geeft aan dat van ‘georganiseerde misdaad’ geen sprake lijkt, maar dat de volledige waarheid waarschijnlijk nooit helemaal boven water komt vanwege een gebrek aan bewijs. ‘Het wordt nog moeilijk verdachten hiervoor veroordeeld te krijgen.’

Dit verhaal kwam tot stand door bemiddeling van International Editor

Honderd dagen na het nieuws over Keulen: de feiten De afgelopen maanden veranderde het debat over vluchtelingen van toon. De reden: de gebeurtenissen in Keulen rond oud en nieuw, waar jonge Syrische mannen algauw de schuld van kregen. Maar wat gebeurde er nu echt in die nacht en de nasleep daarvan? Lees hier de reconstructie terug Waarom we na 100 dagen nog met Keulen komen aanzetten Vandaag presenteren we een verhaal over het oud-en-nieuwdrama dat zich in Keulen heeft afgespeeld. Waarom nu pas? En wat levert die traagheid op? Lees ter verantwoording van onze werkwijze deze kleine toelichting vanuit de hoofdredactie. Lees hier de verantwoording van Karel Smouter terug