Spring naar inhoud

Hoe de witte vrouw haar gezondheidsvoorsprong verliest

Ze leven in plaatsen waar de trein niet langer stopt. Waar de mijnen zijn gesloten. Waar de Amerikaanse Droom is vervlogen. Elke generatie had het beter dan zijn ouders. Tot nu.

Althans, dat geldt voor de witte bevolking.

De Amerikaanse kwaliteitskrant The Washington Post analyseerde de sterftecijfers van de Centers for Disease Control and Prevention en komt met een schokkende bevinding: het sterftecijfer voor witte vrouwen van middelbare leeftijd uit plattelandsgebieden is sinds 1990 met 47 procent gestegen.

En terwijl het sterftecijfer voor álle Amerikaanse vrouwen met 20 procent toenam, daalde dit voor mannen met 11 procent. Zijn dit de gevolgen van de emancipatie, of zijn er andere oorzaken?

Het artikel gaat hier uitgebreid op in. Armoede op het platteland is de grote onderliggende reden. Vooral bij witte vrouwen is er een toename van:

- Opioïden- en heroïneverslaving,

- stevig drankgebruik, roken en

- overgewicht.

De witte vrouw kreeg afgelopen decennia ook te maken met grote veranderingen in genderrollen. Waar ze voorheen alleen huisvrouw was, moet ze daar nu ook naast werken om voldoende brood op de plank te krijgen. Zwarte vrouwen - die van oudsher vaker in armoede leven - vervulden noodgedwongen al langer beide rollen. White privilege maakt er, vooral op het platteland en bij laagopgeleiden, minder het verschil.

Voor sommigen is de aandacht voor de witte vrouw wrang. Ze lijkt in een noodsituatie te verkeren, terwijl de absolute sterftecijfers voor zwarte vrouwen veel hoger liggen. En nog altijd leven witte vrouwen langer dan witte en zwarte mannen.

Maar het is een voorsprong die ze, als het zo doorgaat, niet lang meer zullen behouden.

Lees hier het stuk ‘A new divide in American death’ van The Washington Post Lees hier mijn oproep ‘Waarom zijn vrouwen vaker ziek dan mannen?’ En bekijk hier een update op ‘Waarom zijn vrouwen vaker ziek dan mannen?’
Journalist, gespecialiseerd in gender