Vimeo

We kennen Silicon Valley als broedplaats van technologische innovatie. Een plaats waar veel ingenieurs, wiskundigen en programmeurs werkzaam zijn.

Het gebied tussen San Francisco en San José heeft ook een andere reputatie: er worden veel kinderen met het syndroom van Asperger een milde variant van autisme. In Santa Clara County, het hart van Silicon Valley, vervijfvoudigde het aantal diagnoses van in tien jaar tijd. ‘Als nerds met elkaar trouwen, is dat slecht voor hun nakomelingen,’ zegt psycholoog Bryna Siegel erover in Nature.

‘Ze hebben maar een handjevol mensen in dienst met asperger die goed kunnen programmeren. Ze vinden het gewoon goed klinken’

De denkt hier heel anders over. Die beweging verdedigt de stelling dat asperger niet moet worden ‘genezen,’ maar dat de maatschappij moet veranderen. Radicale leden menen dat autisme het unique selling point is van de mens van de toekomst.

Bedrijven in Silicon Valley, zoals Oracle en SAT, lijken daar hetzelfde over te denken. Die zeggen graag mensen met asperger in te huren voor bijvoorbeeld programmeerklussen. Siegel betwijfel of dat echt gebeurt: ‘Ze hebben maar een handjevol mensen in dienst met asperger. Ze vinden het gewoon goed klinken.’

Een verhit debat

In Amerika is inmiddels een verhit debat gaande over de mogelijke achtergronden van het toenemend autisme. De antivaccinatielobby gebruikt het toenemend autisme als ‘bewijs’ voor de stelling dat vaccinatie schadelijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid.

De documentaire Vaxxed, met die stelling als uitgangspunt, zou deze week in première gaan op het prestigieuze filmfestival van Tribeca. Mede-oprichter zelf vader van een autistisch kind, haalde de film na een storm van protest op het allerlaatste moment uit het programma.

Filmmakers Eline Jongsma en Kel O’Neill wonen in Silicon Valley. Zij worden dagelijks geconfronteerd met de kwestie; op bedrijven, scholen, sportclubs, op straat en in restaurants wordt gesproken over ‘de nieuwe mens’ die voortkomt uit Silicon Valley.

In de korte film On the Spectrum gaan ze op onderzoek uit. Op hun reis langs speculaties en plekken stuiten ze op een die een kleuterspeelplaats voor autistische kinderen heeft opgericht. Omstreden psycholoog Siegel betwijfelt hoe effectief die is.

Kijk ook:

Mini-docu: In deze dierentuin worden nieuwe soorten gekweekt In deze dierentuin in Californië is iets bijzonders aan de hand. Hier wordt namelijk gewerkt aan de genetische reproductie van met uitsterven bedreigde diersoorten. Zal de dodo binnenkort weer levend rondlopen? Videocorrespondenten Eline Jongsma en Kell O’Neill doen verslag. Kijk de film hier terug Mini-docu: Deze onderzoekers wonen al op Mars (bijna dan) Wat doen we als de wereld vergaat? Of de aarde te vol wordt? Een groep wetenschappers bereidt zich voor op de kolonisatie van Mars, want planeet aarde valt niet meer te redden. Filmmakers Eline Jongsma en Kel O’Neill zochten ze op. Kijk de film hier terug