Het experiment ging van start in december 2015. Het werd uitgevoerd onder een losjes afgebakende, tamelijk diverse populatie en nam een maand in beslag.

De hypothese? Iedereen wil meer lezen. Of je nou twee oeuvres per week leest of één strandboek per jaar, het voelt altijd als te weinig. Veellezer of weiniglezer – we zijn allemaal te-weinig-lezers.

Vanuit die opzet werd een onderzoeksteam samengesteld. Het team riep in het leven: een maand lang werden Correspondentleden en –lezers uitgenodigd om zich in een boek te verdiepen en daarover in discussie te gaan.

Want uiteraard was er ook een vervolghypothese: iedereen spreekt graag over heftige leeservaringen.

Na het experiment trok het onderzoeksteam zich terug in het laboratorium. Er werden meer geleerden bijgehaald. Ze bogen zich over de resultaten en over de ervaringen van de deelnemers. Er werden kwantitatieve en kwalitatieve methoden gehanteerd en vergeleken. Met in het achterhoofd één vraag: zetten we het experiment om in een langer onderzoek?

In de tussentijd ging de aandacht uit naar andere lopende onderzoeken. Enkele deelnemers aan de boekenclub lieten van zich horen. Ze vroegen terecht of er een vervolg zou komen. Het is voor die deelnemers, maar ook voor de zwijgende en de mogelijke nieuwe deelnemers, dat we hierbij aankondigen: het onderzoek wordt voortgezet.

Vanaf mei gaat De Correspondent-boekenclub door. Met een paar essentiële aanpassingen.

Wat blijft hetzelfde?

Elke maand kiezen we een spraakmakend boek. Een boek dat op de een of andere manier verdeeldheid zaait. Vanwege de thematiek, de ontvangst, de ideeën of de stijl. Een boek dat discussie oproept.

In lijn met het idee dat je voor een goed boek de tijd neemt, laten we ons niet leiden door het actuele literaire aanbod. Als er één terrein is waar we de waan van de dag achter ons kunnen laten, is het wel de literatuur.

Dus bespreken we min of meer recent verschenen boeken, maar ook spraakmakende romans van jaren – of misschien wel eeuwen – terug. We kijken rustig en zorgvuldig wat er van de controverse en de verdeeldheid over is gebleven. Of de ophef door de tijd is achterhaald, of juist helemaal niet.

Wat wordt er anders?

Vier uitgebreide analytische stukken over één roman bleek toch wat veel. Dat gaat in het vervolg gerichter. Na de aankondiging van het boek van de maand (in dit geval: volgende week), volgen er twee kortere, meer contextuele stukken: respectievelijk over de auteur en over de kwesties rondom het boek. De boekenclub wordt afgesloten met één grote, inhoudelijke bespreking.

Illustraties: Bethany Walrond

Zo hebben deelnemers de tijd om het boek uit te lezen, even te laten liggen, op hen in te laten werken, en nog eens door te bladeren – of alsnog uit het raam te gooien.

Verder hoeft de discussie niet meteen van start te gaan. We hoeven niet meteen te oordelen. We geven elk boek de tijd en de aandacht die het verdient – de tijd en aandacht die nodig zijn voor een écht goed gesprek en een onvergetelijke leeservaring.

Let op: je hebt tot woensdag 18.00u om je in te schrijven!

Schrijf je in voor de boekenclub Wil je meelezen? Meediscussiëren? En als eerste horen welk boek we komende maand gaan lezen? Schrijf je deze week in voor de boekenclub, en ontvang het nieuws en de updates in je mailbox.
Naar het aanmeldformulier

Hoe ging het vorige keer ook alweer?

Laten we samen een boek lezen. Deze maand: ‘Zuiverheid’ van Jonathan Franzen De veellezer en de weiniglezer zijn allebei te-weinig-lezers. De veellezer klaagt dat hij hoogstens één roman per week leest. De weiniglezer klaagt dat hij alleen nog maar op vakantie leest. Voor allebei de groepen roep ik nu een leesclub in het leven voor lezers die samen tenminste een roman per maand willen lezen. Lezen jullie mee? Lees het verhaal van Dries hier terug Jonathan Franzen is komiek en chagrijn tegelijk, maar wie is hij in zijn nieuwste boek? Samen met jullie lees ik deze maand een van de belangrijkste boeken van het jaar. Jonathan Franzen’s Zuiverheid. Om te beginnen stel ik de vraag: is de nieuwe Franzen een echte Franzen? En zo ja, wat is dat precies? Lees het verhaal van Dries hier terug Vandaag in onze leesclub: plot en personages in Jonathan Franzens Zuiverheid Met jullie bespreek ik deze maand de roman Zuiverheid van Jonathan Franzen. Vandaag richten we ons op plot en personages. Hoe goed zijn die uitgewerkt? Want: hoeveel onsympathieke personages heeft een roman nodig? Lees het verhaal van Dries hier terug Vandaag in de boekenclub: hoe belangrijk is stijl in het werk van Jonathan Franzen? Met jullie bespreek ik deze maand de roman Zuiverheid van Jonathan Franzen. Vandaag richten we ons op de stijl. Door velen slordig genoemd, vraag je je af: is Franzen wel perfectionistisch genoeg in zijn schrijven? Lees het verhaal van Dries hier terug Hoeveel vrouwenhaat zit er nu echt in Zuiverheid van Jonathan Franzen? Met jullie bespreek ik deze maand de roman Zuiverheid van Jonathan Franzen. Vandaag richten we ons op de vermeende vrouwenhaat die uit het boek zou spreken. Heeft Jonathan Franzen echt zo’n hekel aan vrouwen (en de wereld)? Lees het verhaal van Dries hier terug