Spring naar inhoud

Zeven YouTube-video’s die je gezien moet hebben om zorgrobots beter te begrijpen

De zorgrobot komt eraan in de nabije toekomst (van een aantal jaar, maar toch). En dus zal deze ook in de ouderenzorg zijn intrede doen.

Het is zeer waarschijnlijk dat de twintigers en dertigers van nu op hun oude dag dagelijks te maken hebben met zorgrobots. Als het aan robotontwikkelaars ligt maken zeventigers het ook nog wel mee.

Maar, wat kunnen we verwachten van een zorgrobot in de ouderenzorg? Hoe werkt zo’n robot? En, worden oudere roboteigenaars niet vreselijk eenzaam als zorgverleners massaal op straat komen te staan?

De onderstaande, vermakelijke YouTube-video’s geven een aardige weergave van wat we wel en niet van zorgrobotica kunnen verwachten. En nee, gevreesde massa-ontslagen in de zorg en eenzaamheid bij ouderen worden in ieder geval niet voorspeld.

Met dans, animatie, goocheltrucs, robotische benen en het laten zien van de robots in vele soorten en maten leer je binnen een mum van tijd zorgrobotica beter begrijpen. Veel kijkplezier!

YouTube
Waarom er wel robots op Mars zijn, maar niet in je woonkamer. Professor Cynthia Braezeal, hoofd van het team dat gespecialiseerd is in persoonlijke robotica, van Massachusetts Institute of Technology vertelt het in deze Ted Talk.
YouTube
Worden we verpleegd door robots als we oud zijn? We hebben geen keuze, zegt Stefano Stramigoli van de Universiteit Twente tijdens dit college van de Universiteit van Nederland.
YouTube
Bang voor negatieve consequenties door zorgrobots? Rodney Brooks van de Australian Academy of Science stelt dat dit niet nodig is.
YouTube
"Maybe the best robot demo ever", zo prijst Ted de presentatie aan waarbij Marco Tempest met Robot EDI goochelt en danst om een punt te maken.
YouTube
Gehandicapte professor (Hugh Herr, MIT) laat zien in deze Ted Talk zien hoe hij met hulp van robotica weer kan lopen en zelfs rennen.
YouTube
Met dit robotpak, dat de drager vijf keer zo sterk maakt, kunnen ouderen van de toekomst langer blijven werken. Dat zegt de Japanse ontwikkelaar van dit pak, Yoshiyuki Sankai, die het pak nadrukkelijk niet wil verkopen aan een leger.
YouTube
Een robot die mensen uit bed kan tillen, een robot die medicijnen rondbrengt, een robot die mensen voert. Al deze robots en nog zes meer zijn te zien in dit filmpje over robots die de zorg kunnen veranderen.
Correspondent Oud worden