Deze zomer, als Amsterdam tijdens homohoofdstad van Europa is en Nederlanders vol trots de regenboogvlag zullen zwaaien, gaat De Correspondent op onderzoek uit. Want hoe staat het eigenlijk met homo’s in Nederland? Is de Grote Strijd gestreden of valt er nog winst te behalen?

Hiervoor hoop ik in contact te komen met de mensen die het kunnen weten.

Allereerst met ouders van niet-heterogezinnen. Huishoudens met twee moeders, twee vaders, twee vaders en twee moeders, twee moeders en één vader, of vijf of meer ouders: Wat gaat er al goed en wat waren obstakels om een gezin te stichten? Hoe is jullie ouderschap wettelijk geregeld? Hoe ervaren jullie het gezinsleven, en verschilt dat van hoe de buitenwereld jullie ziet?

Voor een tweede artikel wil ik een goed gesprek organiseren aan de keukentafel van De Correspondent. Om precies te zijn: met alle letters van het LHBTQIA-alfabet.

Het wat?

LesbiënnesHomo’sBiseksuelenTransgendersQueers

Personen met een Intersekse

En Aseksuelen

Dan spreken we over hoe het is om LHBTQIA’er te zijn in Nederland. Hoe geef je uiting aan je identiteit? Hoe is de omgang met verschillende genders? Hoe gaat flirten? En tegen welke stereotypen loop je aan?

Bent of kent u iemand die openstaat voor een goed gesprek én ouder is van zo’n niet-hetero, modern gezin? Of iemand die zich identificeert als LHBTQIA’er en graag ideeën en ervaringen uitwisselt over identiteit, seksualiteit en stereotypen?

Stuur dan een mail naar lisapeters@decorrespondent.nl. Ik kijk uit naar jullie reacties!

Verwante verhalen:

Waarom ik tegen het tolereren van homo’s ben ‘Een feest van de tolerantie’, noemde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de Gay Pride. Hoe goed bedoeld ook, dat is precies de verkeerde manier om je steun aan de homorechtenbeweging kracht bij te zetten. Lees de column van Rob hier terug Homo’s vinden langzaam maar zeker hun plek in een verdeelde kerk De houding van de Rooms-Katholieke Kerk ten aanzien van homoseksualiteit is aan het veranderen. Ook in protestantse kringen is het onderwerp steeds beter bespreekbaar. Hoe ervaren christelijke homo’s dat zelf? Ik laat vier van hen aan het woord. Lees het verhaal van Hsin-Chi hier Op mijn school is het heel normaal om uit de kast te komen Eén vijfde van alle lesbische, homo- of biseksuele jongeren tussen de 16 en 25 geeft in onderzoek aan nog niemand in de intieme kring verteld te hebben over zijn of haar lhb-gevoelens. Op mijn school probeert de Gay-Straight Alliance een omgeving te creëren waarin iedereen zich geaccepteerd voelt. Lukt dat? En lees hier het verhaal van Johannes