Spring naar inhoud

Kijken: een pleidooi voor soberheid en planetair bewustzijn

Dit interview werd gedeeld onder de tweede editie van de Shelldialogen - een serie waarin ik de toekomst van het klimaat en de olie- en gasindustrie onderzoek. Het toont, zo schreef een lezer: ‘de levensfilosofie van (...) Jose Mujica, koosnaam ‘Pepe’, die van maart 2010 tot maart 2015 president van Uruguay was.’

Ik vond het geestig om te zien - hoe hij voorover buigt om zijn punten te maken, de expressie die spreekt uit zijn oude gezicht. Zijn woorden riepen bovendien allerlei associaties bij me op; een genoegen dat jullie misschien ook zullen hebben.

In de kern zijn de milieuproblemen een probleem van levensstijlen en van een gebrekkig politiek leiderschap, zegt Mujica. Om onze problemen op te lossen hebben we soberheid en een planetaire consensus nodig, zegt hij, maar we kijken te veel weg.

De verhalen waaraan ik moest denken tijdens het kijken zet ik hieronder op een rijtje - zo deed Mujica’s pleidooi voor soberheid me denken aan dat van de paus, die bijzonder begaan is met de staat van het milieu en het klimaat. Als je een paar uurtjes over hebt en geïnspireerd wordt door de deemoedige helderheid van Mujica: lees de klimaatencycliek van paus Fransiscus via de linkjes onderaan deze notitie.

YouTube
Interview met José Mujica. Het fragment komt uit de film Human van Yann Arthus-Bertrand.
Klimaatactie is een heilige opdracht, zegt de paus tegen 1,2 miljard rooms-katholieken Waarom rijke landen moeten betalen voor klimaatverandering (en hoe jij daarbij kan helpen) Klimaatverandering vraagt om een wereldwijde volksbeweging Hier vind je de Engelse versie van de klimaatencycliek van Fransiscus (pdf) Hier vind je de Nederlandse vertaling van de klimaatencycliek, Laudato Si’ Bekijk via deze website andere fragmenten uit de film Human Hier vind je de bijdrage waarin het interview met Mujica gedeeld werd, onder het artikel: ‘De Shelldialogen (2): Shell kan het roer niet omgooien’ Wil je mijn verhalen over Shell, energie en klimaat volgen? Schrijf je hier in voor mijn persoonlijke nieuwsbrief, die ik gemiddeld eens in de tien dagen verstuur.
Democratie & Klimaat