De onthullingen die door Edward Snowden in gang zijn gezet, zijn bijna niet bij te houden. Daarom geef ik in deze post een aantal tips hoe je snel op de hoogte bent en wat je moet doen om op de hoogte te blijven.

Het beste startpunt is de mooie productie van The Guardian, de Je hebt er even een halfuur voor nodig, maar dan ben je op de hoogte van de belangrijkste onthullingen en vooral ook wat ze betekenen.

De Amerikaanse securitydeskundige Bruce Schneier schreef in oktober een mooi essay over wat er écht op het spel staat. Volgens hem gaat de strijd niet zozeer over privacy, maar over de toekomst van Dit soort stukken helpen je de onthullingen in een breder kader te plaatsen. Sowieso is het zeer de moeite waard zijn blog te volgen, of zijn twitteraccount:

Omdat er zoveel onthullingen zijn, is het handig om een aantal blogs en twitteraars te volgen (sorry, ik zit niet op Facebook). Ik zou graag meer Nederlandse bronnen willen toevoegen, maar ik ken er niet heel veel (iemand nog goeie tips?).

Op Twitter in ieder geval:

Glenn Greenwald de spin in het web.

Barton Gellman heeft enkele onthullingen gepubliceerd voor TheWashington Post.

Ashkan Soltani is de technische man achter de Washington Post-onthullingen. Erg goed.

Cryptome publiceert veel documenten en houdt het nieuws goed bij. Wel vrij technisch.

Koen Rouwhorst Nederlandse student die het nieuws goed bijhoudt en ook meer van de techniek weet.

Jacob Appelbaum Amerikaanses activist, verbonden aan WikiLeaks en werkt nu met journaliste Laura Poitras vanuit Berlijn aan de onthullingen.

Cypherpunks schiet al het NSA-nieuws de twitterruimte in.

Christopher Soghoian werkt voor de burgerrechtenorganisatie ACLU en schrijft toegankelijk over de onthullingen.

James Ball schrijft ook mee aan de onthullingen voor The Guardian. Droogkloot en deskundig.

Matthew Aid een oud-NSA-medewerker en deskundige op het gebied van intelligence.

Tot slot: een meer pro-NSA geluid vind je bij John Schindler een oud-NSA-medewerker.

En echt tot slot: je kunt ook mij volgen Ik tweet ook veel over de onthullingen.

Een aantal van bovenstaande twitteraars heeft ook een blog. Als je nog meer betrouwbare informatie zoekt, kun je het blog bijhouden van de Als je de sprong in het diepe durft te wagen, kun je ook Top Level Communications lezen: op dit blog worden de techniek en methoden De schrijver onderwerpt de gepubliceerder slides aan grondig onderzoek.