Lak aan slapende honden. Aan heilige huisjes. Informeren, inspireren, rellen, vieren. Problemen bespreekbaar maken of juist voor even laten verdwijnen. Dat is hiphop.

En de rode draad van Met zes (gast)correspondenten publiceren we al een tijd verhalen over sociaal-maatschappelijke kwesties, elk vanuit onze eigen expertise: Identiteit, Populaire cultuur, Hiphop, Verbeelding & Verwondering, Straatintellect en Vooroordelen.

Het is een kleine greep uit de verhalen die we de laatste maanden maakten. Het topje van de ijsberg, wat ons betreft. Vijf gastcorrespondenten en ik werkten intensief samen om deze nieuwe richting binnen De Correspondent groter en sterker te maken. Ik stel ze graag aan je voor.

Even voorstellen

Eindhoven (1980) is gastcorrespondent Verbeelding en Verwondering. Van de zomer maakte hij denkbeeldige portretten bij foto’s van vreemden, nu schrijft hij onder meer al dan niet in combinatie met criminaliteit en sociaal-economische ongelijkheid. Hij blijft zich de komende tijd richten op vechtsport; op waarom er voor kinderen die aan vechtsport doen geen fatsoenlijke regelgeving is, bijvoorbeeld. En hij ging op pad met ‘s lands meest gevraagde maar tegelijk in mysterie gehulde hiphopvideomaker; de activistische en immer grappige Teemong.

Malique Mohamud, Rotterdam (1984) is gastcorrespondent Straatintellect. Hij richt zich op het inzichtelijk maken van de culturele relevantie van hiphop. Denk: wat maakt de straat een bron van culturele innovatie, welke politieke en sociale gebeurtenissen maakten hiphop tot stem van de ongehoorden? En welke rol speelt hiphopcultuur vandaag de dag in de burgerrechtenstrijd of tijdens revoluties? Je kunt Mohamud ook kennen als schrijver en regisseur van de korte film La Rage, over politiediscriminatie en straatcultuur, die we hier een aantal weken geleden

Den Haag (1974) is gastcorrespondent Populaire cultuur. Hij is de don van de hiphopjournalistiek in Nederland en zonder twijfel de meest ervaren journalist van het collectief. Hij schrijft over muziek, met een speciale interesse voor jeugdcultuur. Eerder zette hij bijvoorbeeld golden child Ronnie Flex in de studio met zijn inspirator Spinvis, wat zorgde voor over het schrijven, maken en beleven van muziek. Nu is hij bezig met een verhaal over Broederliefde, de rapformatie van straatvoetballers uit Rotterdam die nu intussen landelijk op nummer één staat.

Amsterdam (1990) is gastcorrespondent Hiphop. Hij schrijft misschien wel de mooiste portretten van De Correspondent. Thomas was eerder voor ons bij het hiphopcollectief dat vorig jaar alle verkoop- en streamingrecords verbrak, en ging met onder meer ‘s lands eerste grote rapper Extince, straatprofessor Hef en de controversiële Appa op pad. Op dit moment werken we samen aan een parallelportret van twee nieuwe Belgische helden; de ingetogen, plat Vlaams rappende Tourist LeMC en de Amerikaans ingestelde rouwdouwer Woodie Smalls.

Amsterdam (1982) is gastcorrespondent Identiteit. Hij is cultureel antropoloog en weet alles over politiediscriminatie, in- en uitsluiting, veiligheid en diversiteit. Met gouden pen schreef hij al over en maakte hij naar aanleiding van de film La Haine, waarin de racistische Franse politie in de banlieues centraal staat, een reportage over discriminatie door onze eigen politie. Vanaf deze week schrijft hij een maandelijkse column over ‘microrevoluties’; ontmoetingen en gebeurtenissen die de maatschappij vooruithelpen en zorgen voor meer gelijkheid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klinkt goed? Vanaf nu is er een nieuwsbrief waarin je al onze verhalen en dossiers kunt volgen. Op 1 juni versturen we de eerste; een overzicht van al onze eigen verhalen met betrekking tot media, cultuur, hiphop en sociaal-maatschappelijke kwesties, aangevuld met mooie producties uit andere media. Tip ons vooral; ook ideeën voor nieuwe verhalen zijn altijd welkom. Tot heel snel.

Al onze verhalen over o.a. media, maatschappij en beeldvorming in je mail ontvangen? Je kunt je hier inschrijven voor onze maatschappij & hiphopnieuwsbrief. We versturen hem om de week, met elke keer een overzicht van al onze eigen producties, plus een overzicht van de mooiste verhalen en video's uit andere media. Schrijf je hier in