Het zou zo makkelijk moeten zijn. Je wilt informatie van de overheid die nog niet actief openbaar is gemaakt. Je belt naar de betreffende instantie of stuurt een nette brief. En vervolgens wacht je. En wacht je. En wacht je.

En krijg je niets.

In principe is alle overheidsinformatie in Nederland openbaar, tenzij er een zwaarwegend argument is het publiek deze informatie te onthouden. Om toegang tot informatie te verzekeren, hebben we al ruim dertig jaar de Wet openbaarheid van bestuur.

Op papier is deze openbaarheid goed geregeld. Maar ambtenaren - of hun politieke bazen - vinden het dikwijls niet nodig om aan een informatieverzoek te voldoen. Dat heeft te maken met tijd (want zogenaamd veel werk) en cultuur (de burger hoeft niet te zien ‘hoe de worst gemaakt wordt,’ om met oud-minister Piet Hein Donner te spreken). In de praktijk ontaardt Wobben dus vaak in straatvechten, waarbij je als niet-jurist allerlei juridische obstakels moet zien te ontwijken. 

Om je bij het Wobben te helpen, houd ik een Wob-workshop voor leken. In deze workshop leg ik uit hoe de wet op dit moment wordt toegepast, wat er gaat veranderen (er komt waarschijnlijk een nieuwe wet aan) en hoe je je Wob-verzoek zo opstelt, dat je alle ambtelijke obstakels doorbreekt. Aan het einde van de sessie heb je een aantal concrete handvatten, waarmee je effectief overheidsinformatie kunt opvragen.

Er is ruimte voor maximaal twintig deelnemers. Leden van De Correspondent krijgen voorrang. De inschrijfdatum eindigt op 24 december. Voor leden is de workshop gratis, van niet-leden vragen we een bijdrage van tien euro. 

De workshop wordt gehouden op dinsdag 14 januari van 20.00 tot 22.00 uur op het kantoor van De Correspondent, A-lab, Overhoeksplein 2, Amsterdam-Noord (vlakbij station Amsterdam Centraal, neem het pontje Buiksloterweg).