Ik loop de supermarkt in en ik weet niet meer wat ik moet kopen. Gelukkig, ik heb een boodschappenlijstje mee.

Als ik het briefje lees, dansen de letters, woorden en zinsdelen eigenwijs door elkaar. Ik ontcijfer dat ik thee, suiker en melk moet kopen.

Zoekend struin ik het gangpad af. Alle producten lijken sprekend op elkaar. Is dat de thee? Oh nee, lasagne. Met enig zoeken vind ik alle benodigdheden.

Wat gek, het ziet er anders uit dan ik me kan herinneren

Eenmaal bij de kassa blijkt dat er opeens twee dozen met koekjes in mijn mandje liggen. Mijn zoon spreekt me vermanend toe. Ik kan me niet herinneren dat ik dat heb gepakt. Ik kijk onzeker over mijn schouder terug de supermarkt in. Wat gek, het ziet er anders uit dan ik me kan herinneren.

Goed, betalen. De caissière spoort me aan snel te zijn omdat het druk is aan de kassa. Ik ken de waarde van de muntjes in mijn portemonnee niet meer. Tot ergernis van de caissière geef ik haar te weinig geld. Gelukkig springt mijn zoon bij.

Met een opgelaten gevoel loop ik de supermarkt uit. Onderweg naar huis verdwaal ik bijna, zie ik een vreemde aan voor mijn zoon, ben ik ongemerkt opeens vijf passen verder en plots zie ik een afgrond midden in het trottoir, in plaats van een plas met water.

Met een beklemd en een licht duizelig gevoel haal ik de voor mijn gezicht vandaan, haal de smartphone uit het karton en begin te tikken.

YouTube
Bekijk hier de VR-simulatie op YouTube (Je kunt in dit filmpje 360 graden draaien, als je het bekijkt via de YouTube-app of in de nieuwste Chrome-, Explorer- of Operabrowser komt dit tot zijn recht).

Deze VR-simulatie is ontwikkeld door Alzheimer’s Research UK in samenwerking met mensen die zelf dementie hebben. De app is alleen geschikt voor Android. En als je wilt, kun je ook op bijvoorbeeld je iPhone de video via in je YouTube-app in 360 graden bekijken. Ook zonder kartonnen VR-bril is het mogelijk, maar dat is wel wat minder leuk.

Qua beeld is deze gratis VR-app matig. Als je een bepaalde richting op kijkt, springt het beeld steeds terug (vandaar de duizeligheid), de tekst is ook wat moeilijk leesbaar. De originaliteit en het leerzame aspect van hoe het ongeveer moet zijn om dementie te hebben, maken dit VR-verhaal weer wél de moeite van het bekijken waard.

YouTube
Bekijk hier de korte film over de totstandkoming van A Walk Through Dementia.
Bekijk hier de website A Walk Through Dementia. Op deze website vind je de lessen die Alzheimer’s Research UK ons wil leren met hun VR-simulatie, de app is hier bovendien gratis te downloaden (alleen geschikt voor Android-smartphones). awalktroughdementia.org

Meer inleven in de wereld van ouderen?

Dit leerde ik in 72 uur op een open dementie-afdeling van een Zeeuws verpleeghuis Op je oude dag in een verpleeghuis wonen, hoe is dat? Om daarachter te komen laat ik mij opnemen in het Zeeuwse zorgcentrum Vremdieke. Op de open dementie-afdeling leerde ik dat je je als oudere wel moet overgeven aan de afhankelijkheid, stille momenten én onderbemanning bij een onverwachte situatie. Lees mijn verhaal hier terug Oud worden voor beginners Reken maar dat je nadenkt over wat belangrijk is in het leven als je beste jaren voorbij zijn. Gerenommeerd journalist Michael Kinsley ervaart al ruim twintig jaar hoe het is om oud te zijn en schreef daar een boek vol nieuwe inzichten over. Lees mijn verhaal hier terug