Het schieten op criminelen is begonnen

Nog geen week na het aantreden van de Filipijnse president Rodrigo Duterte begint de baai van Manilla rood te kleuren met het bloed van (drugs)criminelen, een belofte waarmee hij in mei de verkiezingen won. Ruim 45 verdachten zijn in de eerste vier dagen na zijn aantreden door de politie gedood, stellen de autoriteiten.

‘Duterte Harry’, zoals hij ook wel wordt genoemd, heeft het inmiddels ook aan de stok met de Islamitische Staat. Vanuit Raqqa, Syrië, werd op 21 juni een video de wereld ingestuurd waarin een Filipijnse IS-strijder de oorlog verklaart aan het regime van Duterte. Dutertes zoon Paolo, die het burgemeesterschap van de Zuid-Filipijnse stad Davao van zijn vader overnam, liet vandaag weten dat de dreiging van IS zo groot is, dat de veiligheidsmaatregelen in de stad worden opgeschroefd.

Duterte blijft vastbesloten zijn ijzeren vuisten te laten gelden. Tijdens zijn inauguratie zei hij tegen de aanwezigen dat hij daarbij de wet zal respecteren, maar dat niemand het in zijn hoofd moet halen om hem die wet voor te schrijven: ‘Voeren jullie je eigen oorlog, en laat mij de mijne voeren.’

Lees hier het profiel dat ik over de Filipijnse president Rodrigo Duterte schreef.
Correspondent Vergeten oorlogen