Spring naar inhoud

Dit bedrijf wist dat zijn medicijn in het drugscircuit werd verhandeld - en deed niets

Pijnstillers zijn in Nederland niet zo berucht, maar in Amerika eisen ze jaarlijks bijna evenveel levens als het verkeer of wapengeweld. Zestig procent van alle overdosissen worden veroorzaakt door vrij verhandelbare opiate pijnstillers en heroïne; met daarbij de notie dat meer mensen bezwijken aan de eerste categorie.

Een complex dossier met veel haken en ogen, dus het is niet alleen farma die een scheve schaats rijdt bij het bevorderen van het massale gebruik van de middelen. Dat gezegd hebbende, de scheidslijn tussen farma en illegale drugshandel is soms nauwelijks te maken.

Dat blijkt wel uit het geweldige onderzoekswerk van The L.A Times. De krant verdiepte zich het reilen en zeilen van Purdue Pharmaceuticals, een bedrijf dat al in 2007 werd veroordeeld voor het misleiden van artsen, door de verslavendheid van de meest voorgeschreven pijnstiller OxyContin te bagatelliseren. Het bedrijf rekende al voor 635 miljoen dollar aan boetes af; een fooi vergeleken met de 31 miljard dollar die het product heeft binnengebracht.

Maar daar kan het haast niet bij blijven. Niet alleen loog het bedrijf jarenlang over de werkzaamheid en de veiligheid van het chemische neefje van heroïne, gelijktijdig was ze uitzonderlijk goed op de hoogte van het feit dat OxyContin door dealers en corrupte artsen in het drugscircuit werd verhandeld. (als je slechts één van de stukken gaat lezen, kies dan deel 2). Willens en wetens bleef ze doorleveren aan frauduleuze apotheken, waar de daklozen soms tot buiten in de rij stonden te wachten om in ruil voor 25 dollar een vals recept te krijgen van een omgekochte arts. De Amerikaanse drugsautoriteit DEA werd - in tegenstelling tot wat wettelijk verplicht is - niet of jaren te laat pas ingelicht over de fraude van de apotheken en Purdue kon zodoende lekker doorcashen.

Hoe meer dan 1 miljoen zware pijnstillers in de handen kwamen van drugsdealers (dit is deel 2) Het eerste deel, over hoe de marketing van Purdue Pharma vooruitliep op de effectiviteit en veiligheid van OxyContin Kijk hier voor Amerikaanse statistieken van overdoseringen.
YouTube
Bekijk hier een inzichtelijk filmpje van de collega’s van Vox.com, over wat de ‘opiaat-epidemie’ precies is.
Journalist, gespecialiseerd in medicijnen