Wist je dat...

  • Brazilië de Verenigde Staten heeft ingehaald als ’s werelds grootste crackconsument? Grenzend aan leveranciers Colombia, Peru en Bolivia heeft een drugsepidemie talloze (‘zombielanden’) gecreëerd.
  • Het slavernijverleden van Brazilië één van de omvangrijkste en wreedste ter wereld is? Van de 10,7 miljoen slaven die tussen de zestiende en negentiende eeuw uit Afrika zijn weggevoerd, eindigden 4,9 miljoen in Brazilië (tienmaal meer dan in de Verenigde Staten).
  • Het aantal doden door politiegeweld in Brazilië gemiddeld tweeduizend per jaar is, in 2014 zelfs drieduizend. En dat in Rio 79 procent van de slachtoffers
  • Brazilië op de Global Impunity Index, die de straffeloosheid van moord op journalisten in kaart brengt, op nummer elf, vlak na Rusland, staat?
  • De Verenigde Naties afgelopen oktober constateerden dat de militaire politie in de aanloop naar de Spelen systematisch straatkinderen executeert?
  • Het Olympisch Park is gesitueerd in de gegoede wijk Barra da Tijuca met haar natuurschoon als visitekaartje, maar het kanaal dat op het strand uitkomt door lokale biologen ook wel ‘Barra’s rectum’ wordt genoemd wegens de ernstige vervuiling?

Ik wist dit allemaal niet, voor ik besloot om me in het land te verdiepen. Ik ging er heen, onder meer om research te plegen voor mijn roman En ik nam jullie vragen mee op reis:

Brazilië voor beginners: wat is het land van de volgende Olympische Spelen eigenlijk voor plek? Het land werd steevast genoemd in de rijtjes ‘economieën in opkomst.’ Dat het na het WK voetbal ook de Olympische Spelen kreeg toegewezen, leek een logisch gevolg. Maar aan de vooravond van dit enorme sportevenement bevindt Brazilië zich in een politieke en economische vrije val. Graag neem ik jullie - aan de hand van vragen en tips - mee achter de schermen. Lees het verhaal van Roxane hier terug

Eenmaal daar viel ik van de ene in de andere verbazing. En bleken deze wist-je-datjes nog triviaal vergeleken met de grote kwesties waar Brazilianen iedere dag mee te kampen hebben.

Zo ontdekte ik in mijn eerste reportage dat het grootste probleem waar Brazilianen mee zitten niet de drugsbendes zijn, maar agenten die buiten diensttijd milities vormen en geweld plegen.

1. Overheidsgeweld is probleem nummer 1 in Brazilië

Dit fenomeen is een overblijfsel, zo leerde ik, van de tijd dat Brazilië geen democratie maar een dictatuur was. Of, zoals een van mijn bronnen het zei: ‘Dat nooit verantwoording is afgelegd voor de misdaden tegen de menselijkheid die in die periode zijn gepleegd, is mede oorzaak van de hedendaagse cultuur van straffeloosheid.’

Lees het verhaal hier:

Zo moeilijk is het om van een dictatuur een democratie te worden De meeste mensen zien Brazilië als een land dat wordt geplaagd door drugsbendes, die nietsontziend huishouden in de favela’s en ontwrichtend werken voor de ‘normale’ samenleving. De werkelijkheid in het thuisland van de Olympische Spelen van deze zomer is wranger: het zijn de illegale milities die het land in hun greep houden. Lees het verhaal van Roxane hier terug

2. Droogte lijkt nu een acuut probleem, maar is in een groot deel van het land de norm

Een ander verhaal dat ik graag wilde schrijven zou gaan over de droogte die het land teistert. Het zuidoosten kampt met een ernstig watertekort, megastad São Paulo zat in 2015 bijna helemaal zonder en door leegstaande reservoirs stokt de hydro-elektrische energie, waardoor overheidsuitgaven oplopen. Misschien dat het land iets kan opsteken van zijn achterland, waar droogte al sinds jaar en dag de norm is. De droge gronden blijken bovendien een vruchtbare bodem voor geweldige literatuur:

Lees deze boeken en leer het mythische Braziliaanse achterland kennen De sertão: oneindig steppegebied dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot diep in het noordoostelijke binnenland van Brazilië. Op deze vlakte van schurend zand en doornstruiken is het enige vruchtbare de verbeelding van haar bewoners. Lees deze boeken er maar op na. Lees het verhaal van Roxane hier terug

3. Dat Brazilië geen racisme kent is een mythe...

Voor mijn derde reportage verdiepte ik mij in de verhoudingen tussen ‘zwart’ en ‘wit’ Brazilië. Zo’n rigide onderscheid als ‘zwart’ en ‘wit’ maken Brazilianen zelf niet - ze hanteren eerder een schaal, waarop witheid c.q. zwartheid af te lezen zijn. Het zelfbeeld van de Braziliaan is dan ook dat van racisme geen sprake zou zijn.

Toch word je overal wel degelijk met een tweedeling geconfronteerd. In de restaurants, waar de gasten wit en de obers zwart zijn. De luxe wijken vol witte mensen en favela’s vol donkere. De kiosken met louter witte modellen op de omslagen, de cafeetjes met borstbeelden van stereotype zwarte vrouwen met dikke, rode lippen en kroeshaar. Een wit parlement en gevangenissen vol zwarten.

Hoe kan dit? Ik sprak erover met deskundigen en concludeerde: Brazilië lijkt dan wel een regenboognatie, in feite wordt de samenleving opgewit:

Brazilië lijkt dan wel een regenboognatie, in feite wordt de samenleving opgewit Brazilië wordt wel een regenboognatie genoemd: een land waar iedereen een kleur heeft en van een zwart-witonderscheid geen sprake is. Maar als je goed kijkt, zie je dat kleur wel degelijk een rol speelt. Een gruwelijke rol welteverstaan. Waarom komt de bevolking niet in opstand? Lees het verhaal van Roxane hier terug

4. ...en ook de gedachte dat de Spelen welvaart brengen, blijkt een sprookje

Nog zo’n beeld dat Brazilianen graag in leven houden: dat de Olympische Spelen het land - in een tijd van crisis - welvaart en vooruitgang zouden brengen. Achter deze sportevenementen-pr gaat voor de inwoners van Rio de Janeiro een donkere realiteit schuil.

Wat de Olympische Spelen betekenen voor Rio de Janeiro Gisteren werd de olympische vlam ontstoken voor de Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. Ondanks de economische en politieke vrije val die Brazilië momenteel doormaakt, wordt in het buitenland nog steeds gedacht dat ze de stad welvaart en economische groei brengen. Niets is minder waar. Lees het verhaal van Roxane hier terug

5. Het stadion waar de Spelen openen werd gebouwd als democratische ontmoetingsplek

Ik besloot mijn reeks met een verhaal over de geschiedenis van het Maracanã-stadion waar vanavond de Spelen van start zullen gaan. Ik beschreef de tragiek van het stadion, waar in 1950 het land een nationaal voetbaltrauma opdeed. In de hoop dat de brandende fakkel een lichtpunt van hoop zal zijn en dat het Maracanã-stadion ooit weer de democratische, publieke ruimte wordt waar het voor bedoeld was. Dat hebben de mensen van Rio, meer dan een wereldbeker, nodig.

Alle heroïek en tragiek van Brazilië komen samen in dit stadion Als op vrijdag 5 augustus de Olympische Spelen beginnen in Braziliës Maracanãstadion, galmt in al het gejuich de geschiedenis. Want daar verloor Brazilië die historische voetbalwedstrijd. En werd het volk uit het stadion verdreven. Lees het verhaal van Roxane hier terug

Liever kijken dan lezen? Bekijk deze vier minidocu’s hier

Deze rivier vergiftigt Brazilië. En niemand grijpt in Een van de grootste milieurampen ooit voltrekt zich op dit moment in Brazilië. Na een damdoorbraak stroomde een enorme hoeveelheid giftige modder een rivier in. Het gif doodt alles op zijn weg, een weg die uitmondt bij de grootste broedplaats van zeedieren in de Atlantische Oceaan. Verslag van een reis langs een ecologische apocalyps. Bekijk de film hier terug Mini-docu: In Brazilië is er één ding belangrijker dan voetbal: soaps Waar kijken de Brazilianen zélf naar, het hele jaar door? Het antwoord: soaps. Maar liefst 87 procent van de Brazilianen kijkt dagelijks naar de zogenoemde telenovelas. Anders dan hier imiteren de soaps het dagelijks leven niet: ze geven haar vorm, ontdekte videocorrespondent Elizabeth Salgado. Kijk hier de film terug Deze WK-beelden zie je niet op Studio Sport Brazilianen die met geweld hun huizen uit worden gejaagd, gedwongen hun winkels moeten sluiten en miljarden aan belastinggeld naar megalomane stadions zien gaan. Gastcorrespondent Elizabeth Salgado zag het met eigen ogen en peilde de stemming. We zien ook een onvermoed optreden in de film: voormalig stervoetballer Romario, een van de vele Brazilianen die in opstand is gekomen tegen het WK in zijn land. Kijk hier de film terug Brazilië, het land van gedwongen keizersnedes In deze webdocumentaire neemt videocorrespondent Elizabeth Salgado ons mee naar Rio de Janeiro. Ze moet bevallen ten tijde van de grote demonstraties. Zoals veel vrouwen in Brazilië wordt ze daarbij min of meer gedwongen tot een keizersnede. Het toont de rauwe werkelijkheid achter de volkswoede in het land. Bekijk hier de mini-docu terug