Spring naar inhoud

Een paarse pil tegen de pijn, een blauwe tegen de angst en een witte tegen de maagpijn van al die pillen

Wegspoelen met een slok water, sigaretje tussen de vingers en een fles wodka binnen handbereik. Voor de Amerikaanse Karen Frankling (60) is het dagelijkse kost. Hoe lang ze dat nog volhoudt, is maar de vraag.

Steeds meer Amerikaanse vrouwen sterven aan deze manier van leven. In het artikel ‘Risky alone, deadly together’ trachten journalisten van The Washington Post het drama dat zich afspeelt op het Amerikaanse platteland in kaart te brengen. Ze zijn op bezoek in Kern County, een afgelegen gebied in de staat Californië. Het aantal witte vrouwen dat er sterft aan een overdosis is de laatste 17 jaar verdrievoudigd. In dezelfde periode zijn de zelfmoordcijfers verdubbeld.

Dit verhaal is deel zes uit de intrigerende serie van The Washington Post naar de toenemende sterftecijfers onder witte vrouwen van middelbare leeftijd in de Amerika. Wie zijn de vrouwen achter de cijfers?

‘Maandenlang ziek - en ik word maar niet beter sorry oma’, staat op het briefje dat werd gevonden naast het lichaam van de 54-jarige Bonnie Jean Marshall. Ze slikte een overdosis van drie verschillende medicijnen.

Of neem de 60-jarige Karen Franklin uit de eerste alinea, zwaar verslaafd aan een hele rits pillen. Het begon ooit met rugpijn. Tegenwoordig woont ze bij haar 88-jarige vader, valt ze regelmatig flauw en komt ze het huis niet meer uit.

De Amerikaanse toezichthouder op geneesmiddelen, de FDA, waarschuwt hulpverleners voor de risico’s die de zware pijnstillers en kalmerende middelen met zich meebrengen. Het zijn verslavende pillen die massaal op doktersvoorschrift verkregen worden. Ze halen de scherpe randjes van het dagelijks leven. Maar de combinatie van de twee met alcohol is velen fataal.

Geen zin om te lezen? Bekijk dan het zes minuten durende filmpje met Karen Franklin, waar het verhaal begint.

Lees hier het verhaal ‘Risky alone, deadly together’ of bekijk het filmpje. Lees hier deel vijf over een begrafenisondernemer in een klein Amerikaans stadje. Lees hier deel vier over de 31-jarige Amanda, die elf jaar verslaafd is geweest aan opiaten en probeert af te kicken. Lees hier deel drie over Jessica en Jeremy, die na een jarenlange verslaving proberen op het rechte pad te blijven. Lees hier deel twee over de toenemende sterfgevallen onder witte vrouwen van middelbare leeftijd en de mogelijke verklaringen ervoor. Lees hier deel één, het verhaal van Anne Marrie Jones, een moeder van drie kinderen die op 54-jarige leeftijd overlijdt aan een door alcohol aangetaste lever.
Journalist, gespecialiseerd in gender