Spring naar inhoud

Een hartinfarct wordt bij vrouwen moeilijker gevonden dan bij mannen. Deze strip legt uit hoe dat kan

Dit getekende verhaal van Merel Barends, Operation XX/XY, legt op fantasierijke wijze uit hoe een vrouwenhart verschilt van een mannenhart. Een impressie: gangster Big Farma scheurt weg in zijn Farmawagon, waarna een alienbaby aan een speen sabbelt en een vrouwenhart vrolijk ‘lalala’ zingt.

Hoofdpersonen in het getekende verhaal zijn David en Lisa. Beiden kampen met hartklachten. Terwijl het met Lisa niet goed afloopt, komt David thuis bij van zijn hartoperatie. Hoe dat kan?

‘Vrouwelijke patiënten worden nog steeds langs de mannelijke meetlat gelegd, en dan kloppen die vrouwen niet,’ legt hoogleraar vrouwencardiologie Angela Maas aan de telefoon uit. De typische symptomen bij een hartinfarct - druk op de borst die uitstraalt naar de linkerarm - zijn bij vrouwen niet altijd aanwezig, terwijl ze tóch een hartinfarct hebben. ‘Daarom vindt de gemiddelde cardioloog vrouwen lastige patiënten,’ zegt Maas.

Maar een hartinfarct vindt bij vrouwen soms plaats in de kleine vaten van de hartspier, terwijl cardiologen juist opgeleid worden om vernauwingen in de grote kransslagaders te zien - zoals bij mannen vaker het geval is. Een studie uit 2006 laat zien dat vrouwen met hartklachten dan ook minder snel worden doorverwezen naar een specialist voor verder onderzoek én minder snel behandeld worden. Zoals Lisa uit het stripverhaal.

Mijn favoriete onderdeel van dit getekende verhaal is overigens de vulva, die - om mij verder onbekende redenen - ‘yolo’ roept.

Bekijk hier het getekende verhaal ‘Operation XX/XY’. Zie hier de studie uit 2006 over de behandeling van vrouwen en mannen met hartklachten.
Journalist, gespecialiseerd in gender