Luisteraars! We hebben weer een nieuwe podcast opgenomen. Het onderwerp deze keer: twijfel. Knagende, gruwelijke, existentiële twijfel.

Zomaar een paar zaken die voorbijkomen:

  • Waarom het zo lastig is – vooral voor publieke figuren – om fouten toe te geven.
  • Waarom non-twijfelaars toch een belangrijke rol hebben in het publieke debat.
  • Over onze eigen standpunten: waar geloofden we vroeger in, maar nu niet meer?
  • Waarom Rutger zo’n fan is van de idealist én twijfelaar Bertrand Russell.
  • Hoe Jesse – en velen met hem – last heeft van het ‘oplichterssyndroom’. Oftewel: de angst om ieder moment door de mand te vallen.

In de podcast refereren we naar een paar stukken, een filmpje en een nieuwsbrief die je misschien nog eens wil bekijken:

Waarom 90 procent van het economisch onderzoek de prullenbak in kan Economisch onderzoek is bevooroordeelder dan je denkt. Dat is de enige mogelijke conclusie als je alle onderzoek op één hoop gooit. Moeten we het dan allemáál weggooien? Nee, er is hoop. Lees hier mijn verhaal over economisch onderzoek Wij gebruiken de wetenschap te vaak verkeerd in onze artikelen. Help je ons dat beter te doen? Iedere week presenteert een correspondent bij onze redactievergadering zijn of haar ‘stokpaardje’: een verhaal over hoe onze journalistiek beter kan. Afgelopen maandag vertelde ik over het - vaak verkeerde - gebruik van wetenschappelijke onderzoeken in onze artikelen. Ik deed ook een paar suggesties voor hoe het beter kan. Zoals: meer gebruikmaken van de expertise onder onze leden. Lees hier mijn verhaal over het gebruik van wetenschap op de Correspondent terug Ode aan de draai Spijt hebben dat je Leave stemde. Toegeven dat je een crisis niet zag aankomen. Of bij nader inzien toch Griekenland met zachtere hand willen aanpakken. Voortschrijdend inzicht haalt maar zelden de media. Maar waarom zien we draaien niet vaker als teken van kracht? Lees hier Jesse’s ode aan de draai terug Beluister hier onze eerdere podcasts Regelmatig hebben wij gesprekken over economie en politiek waarvan we achteraf denken: was dit niet ook een leuke podcast geweest? Nu zijn we die gesprekken gaan opnemen. Beluister hier alle Rudy & Freddy Shows