Het leek zo simpel en overzichtelijk. We zouden jullie, volgers en leden van de Boekenclub, vragen naar jullie voorkeur. Dit keer zouden jullie aangeven welk boek we een maand lang met zijn allen zouden lezen en bespreken. Jullie zouden een of meerdere favoriete titels noemen. Daaruit zouden wij een shortlist van drie boeken samenstellen.

Dat is niet gelukt.

Krap twee dagen na waren er al ruim honderd reacties, soms met één suggestie, soms met meerdere, soms met uitleg, soms zonder. Vrijwel alle genoemde boeken leken geschikt, en de aanvankelijke vraag – zouden er wel genoeg interessante boeken worden genoemd? – sloeg al snel om in de kwestie: hoe moeten we uit al deze prachtige boeken in godsnaam een shortlist van drie titels samenstellen?

Laat ons in de reacties weten welk boek je de komende maand het liefste leest met de Boekenclub

We hebben dus de regels en de shortlist een beetje opgerekt: het zijn vijf titels geworden, waar jullie er één van kunnen kiezen. Het is nog steeds een kleine misdaad om zoveel goede tips niet op te volgen, zoveel goede boeken ongelezen te laten – voorlopig althans. Mocht het experiment goed werken, herhalen we het graag.

Uit de honderden suggesties hebben we de meest genoemde titels geselecteerd, en vervolgens hebben we gekeken welke boeken, naar onze smaak, de interessantste discussie opleveren. Boeken die ons iets kunnen leren over onze tijd, of juist over tijdloze problemen. Of allebei. Originele, maar toegankelijke boeken. Geen al te veilige keuzes, maar ook geen al te obscure of particuliere meesterwerken.

Dat heeft geleid tot de volgende shortlist:

1. Peter Terrin -

‘Terrin trekt je een universum in dat alsmaar ontwrichter en tegelijk hechter lijkt, hij betrekt je bij de fundamentele, menselijke onzekerheid en irreële angsten die passen in deze tijd, op dit continent. Fascinerend boek, waar ik graag verder over zou praten’, schreef een van

2. Laurent Binet -

Lovend ontvangen roman, onder meer door het NRC Handelsblad: ‘Een literaire James Bond en tegelijkertijd een hilarisch portret van de grote Franse intellectuelen uit die tijd.’

‘Prima boek, deels geschiedschrijving, deels fictie. Buitengewoon aardige ontknoping,’ tipte een van

3. Siegfried Lenz -

Een lezer nomineerde de Duitse grootheid Siegfried Lenz: ‘Daar ben ik een groot fan van vanwege de ongelooflijk eenvoudige zinnen waarmee hij heel treffende alledaagse zaken weet te raken.’

‘Siegfried Lenz, wat een schrijver. +1 voor boek van hem,’ reageerde een

4. Han Kang -

‘Aan twaalf mensen heb ik dit boek inmiddels cadeau gedaan en volkomen verbijsterd danken ze mij voor dit kleinood dat ook de Booker Prize won,’ tipte

Eerder liet Arnon Grunberg zich enthousiast uit over deze roman.

5. Louis-Ferdinand Céline -

Franse klassieker uit 1932, vol woedende spreektaal. Anti-oorlog, anti-kolonialisme, anti-kapitalisme. Het ultieme anti-boek, een meeslepende hartstochtelijke scheldkanonnade. Genomineerd door vier lezers.

Stemmen!

Laat ons in de reacties vooral weten welk van deze vijf boeken je de komende maand het liefste leest met de Boekenclub. En natuurlijk zijn we ook benieuwd waaróm jouw kandidaat het meest geschikt is.

Er kan gestemd worden tot en met donderdag 13 oktober. Daarna trekken we ons terug om de stemmen te tellen. Zondag 16 oktober maken we ons, of beter gezegd, júllie boek van de maand bekend.

Dit is de boekenclub van De Correspondent in dertien veelgestelde vragen De veellezer klaagt dat hij hoogstens één roman per week leest. De weiniglezer klaagt dat hij alleen nog maar op vakantie leest. Voor beide groepen ben ik de leesclub van De Correspondent begonnen. Ruim 2.700 lezers werden al lid. Lees je mee? Lees hier hoe de boekenclub werkt Schrijf je in voor de boekenclub Wil je meelezen? Meediscussiëren? En als eerste horen welk boek we komende maand gaan lezen? Schrijf je deze week in voor de boekenclub, en ontvang het nieuws en de updates in je mailbox.
Naar het aanmeldformulier

Zo ging het eerder:

De schitterende roman Kwellende liefde is een spannende thriller en literaire zoektocht ineen Over de vorming van het individu, over de verwoestende drang om een ‘ik’ te worden en het krachtige verlangen om voor altijd een afhankelijk kind te blijven. Daarover gaat Elena Ferrantes schitterende roman Kwellende liefde. Een analyse van ons Boekenclubboek van de maand. Lees het stuk hier terug Waarom pseudoniemen bij de ene schrijver wel werken en bij de andere niet In de Boekenclub van De Correspondent lezen we deze maand Kwellende liefde van Elena Ferrante. Dé vraag: heeft die roman zijn succes te danken aan het volledig ontbreken van enige biografische informatie over de auteur? Lees het stuk hier terug Is Elena Ferrante een feministe? En nog 9 vragen over ons boek van de maand Het is een van de meest besproken romans van het jaar: Kwellende liefde van Elena Ferrante. Hij staat ook in de Boekenclub van De Correspondent centraal. Daarom: tien vragen die je helpen bij het lezen. Lees het stuk hier terug